yoΖευ Κ | Η προειδοποίηση του Βαλερύ και ο Καρούζος

© Μ ο ν ό κ λ

Par la manière dont elle s’orientait dans le jardin,
on avait à peu prés la certitude qu’elle se tenait dans
un autre jardin : non pas qu’elle se promenât (…).
La solitude, pour Anne, était immense.  

Maurice Blanchot, Thomas l’Obscur, IX

 


Η προμετωπίδα του Paul Valéry από το «Propos me concemant» είχε φέρει μια ασυμμετρητή Προειδοποίηση για τον αναγνώστη:

Το κειμενικό πλέγμα αυτών των «Propos» περισυλλέγει κάποιες σημειώσεις και κάποια αποσπάσματα με μια δειγματοληψία χωρίς τάξη ούτε σύστημα σε ποσάκις εκ τετραδίων όπου τίθεται ζήτημα για μύρια όσα1 άλλα πράγματα απ’ ό,τι για τον Συγγραφέα/Αυθέντη αυτοπροσώπως. Μήπως ίσως το εγώ του δεν διαγράφεται ευκρινέστερα σε αυτό το υπόλοιπο;  

Δεν είναι εδώ παρά στιγμές τάλε κουάλε στους μπότσους τους άγε δεύρο, εν τη ρύμη καμιάς σαρανταριάς ετών, με τις παλιλλογίες, τις τυφλές οπές, τις διακυμάνσεις συγκινησιακών εναιωρημάτων ή ιδεών2 που μπορεί να καταγράψει ο λογαριαστής κάθε ύπαρξης.

Πιστεύει κανείς [κατατριβόμενος]3 ότι χρειάζεται , καταπώς προοιμίου, να δοθούν αυτές οι ενδείξεις ώστε να προφυλαχθεί ο αναγνώστης από το εφφέ «μονομπλόκ» που μπορεί να παραγάγει ένα κειμενικό πλέγμα, για το οποίο είναι φυσικό να σκεφτεί κανείς πως είναι ο καρπός μιας ενιαίας εργασίας και συνιστά ΕΡΓΟ ένα. Από ένα που αυτό δεν είναι.

1[ΣτΜ] Bien de: πλήθος μετ’ εκπλήξεως σε μέλει κόρου.

2[ΣτΜ] Fluctuations d’humeur ou d’idées. Για απαρτέ προ τετελεσμένων βλ. Ομήρου Ιλιάδα, Α 357-363

3[ΣτΜ] On croit: τριτοπρόσωπο του ρήματος croire: πιστεύω, ομόηχο με το croix: η μία όψη του νομίσματος, η συκή σικέ της άλλης: pile. Πρβλ. τα κορώνα-γράμματα και το βαλεριανό επιμύθιο:

Δυο κίνδυνοι απειλούν σταθερά τον κόσμο˙ η τάξη και η αταξία.

* * * * *

[Το δώρο]

Ο yoΖευ Κ με αφορμή την ολοκλήρωση των σταυρολέξων του χαρίζει σ’ έναν τυχερό αναγνώστη του Μονόκλ τη συλλογή ποιημάτων του Νίκου Καρούζου «Θρίαμβος χρόνου».

Για να διεκδικήσετε το βιβλίο στείλτε μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (7/06/2019)  μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του περιοδικού info@monocleread.gr γράφοντας “Καρούζος”.

Ο νικητής θα αναδειχτεί μετά από κλήρωση.

 


yoΖευ Κ [Αντί βιογραφικού]

[Paul Valéry | Κονσέρτο για εγκέφαλο μόνο]
Κάπου-κάπου αισθάνομαι, φόρτσα μαγιά στο κεφάλι μου φυσερό, όλο το γούστο μιας ηδονής να σκέφτομαι για να σκέφτομαι, όλη τη γεύση του καθαρού σκέπτεσθαι…να σκέφτομαι σαν το χάλασμα και τ’ ανάπιασμα ενός ελεύθερου κολυμβητή, σε ένα νερό χωρίς αισθητή θερμοκρασία, να σκέφτομαι με συνείδηση πως δεν είναι παρά μορφές φυσικές της δύναμής μου να σκέφτομαι, χωρίς πιστεύω στη συμμόρφωση αυτών των σχημάτων – σε μια πραγματικότητα, στις βεβαιότητες, σε προβλέψεις και δήλες ζάρες, στις εφαρμογές, στη χρησιμοποίηση κτλ. Αυτών των μεταμορφώσεων…

Οι λύσεις 35ου σταυρολέξου