Αθέατη ομορφιά | 7 χαϊκού της Μαρίας Παπατζέλου εμπνευσμένα από 7 φωτογραφίες του Στέφανου Σάμιου

κομμένη στα δυό
βυθίζεται η μνήμη
στέκεται μόνη

σαν αεράκι
μπλέχτηκε στα μαλλιά σου
ποιο χέρι ήταν;

ισορροπώντας
ανάποδα σε κοιτώ,
μην πέσεις, είπες

δεν σου κρύβομαι
χωρίς μονομαχία
εσένα ζητώ

γιορτινά ήρθες
μια θολή ανάμνηση
που ξέχασα πια

κατάρτι εσύ,
το σύννεφο γυρω σου
πάτησε στη γη

περιμένοντας
πάγωσε η ανάσα
δίχως άγγιγμα

 


Στέφανος Σάμιος MA, Ph.D

Ξεκίνησε την πορεία του με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στην Αθήνα, στην ΑΣΟΕΕ. Έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στο Παρίσι πάνω σε μαθηματικά μοντέλα λήψης αποφάσεων στο PARIS IX-Dauphine. Παράλληλα, σπούδασε φωτογραφία στο PARIS VIII-St.DENNIS. Eίναι κάτοχος ΜΑ του MIDDLESEX University στην εφαρμοσμένη φωτογραφία.

Από την επιστροφή του στην Ελλάδα και μετά, ενεργοποιείται στη φωτογραφία. Τόσο σαν επαγγελματίας στον εκδοτικό και διαφημιστικό χώρο, όσο και σαν καλλιτέχνης και καθηγητής φωτογραφίας σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Δημιουργός αρχικά του “studio PHOBIA”, που εξελίχθηκε σε leader της αγοράς την δεκαετία του 2000 και στη συνέχεια του “studio 1416” και με πάνω από 30 χρόνια δράσης στην πρώτη γραμμή, έχει ασχοληθεί με πολλούς διαφορετικούς τομείς της φωτογραφίας. Από φωτογραφία μόδας και πορτραίτου με συνεργασίες και δημοσιεύσεις στα περισσότερα περιοδικά, έως και still life, αρχιτεκτονική φωτογραφία, τοπιογραφία, ταξειδιωτική, έργων τέχνης, θεατρική φωτογραφία και χορού, σε συνεργασίες με οργανισμούς, μουσεία και διαφημιστικές εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Παράλληλα, αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ και είναι αναπληρωτής διευθυντής του κολλεγιακού τμήματος φωτογραφίας του ΑΚΤΟ, όπου διδάσκει συνεχώς τα τελευταία τριάντα χρόνια, φωτογραφία μόδας και διαφήμισης.

@samiosstefanos (Instagram)
@Stefanos Samios Photography (FB)

 


Μαρία Παπατζέλου
Eικαστικός, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Συνεπιμελείται ομαδικές εικαστικές δράσεις, ασχολείται με το ραδιόφωνο και τη σκηνογραφία, ενώ είναι μέλος της Εταιρείας Θεάτρου «Μαίωτρον» . Γράφει ποίηση Χαϊκού και πρόσφατα εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Inner Connections of the Liquid Sky” 2020 στην Ιαπωνία (JAPAN CODE BOOKS) σε μετάφραση και σχόλια του Masashi Nakamura και στην Ελλάδα “Εσωτερικές συνδέσεις του υγρού ουρανού” 2021 από τις Εκδόσεις “οδός” και μολις κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το δεύτερο βιβλίο “Four Elements in Mythology” που συνεπιμελήθηκε μαζί με τον κ.Μ.Νακαμούρα και το οποίο έχουν συνγράψει μαζί με διακεκριμένους αρχαιολόγους, επιστήμονες και συγγραφείς από την Ελλαδα την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Haibun της περιλαμβάνεται στην ανθολογία Luz Del Mes Tri-Anthology (2020).
Ως εικαστικός έχει παρουσιάσει 7 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό(Ιαπωνία/Ινδία/Αγγλία/Γαλλία).
Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.