
χρονιά τρίτη (2025-2026)
λ ι μ ά ν ι α 1ο & 2ο
ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΣΙΝΓΚΕΡ
Κυριάκος Ιωαννίδης Ευσταθία Π.
Με στεριανή ζάλη από τα ατομικά διαβάσματα του καλοκαιριού η λέσχη ποίησης ΣΤΕΡΙΑΝΗ ΖΑΛΗ ξανάρχισε τον Οκτώβρη 2025 τον κύκλο μηνιαίων συναντήσεων στο βιβλιοπωλείο Μονόκλ και έπιασε σε δύο πρώτα (για τη φετινή σεζόν) λιμάνια:
Κυριάκος Ιωαννίδης, ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ, Εκδόσεις Μονόκλ 2025 – 2η ποιητική συλλογή για τον δημιουργό μετά τις Νωπογραφίες (Ο μωβ σκίουρος, 2021)
Ευσταθία Π., ΣΙΝΓΚΕΡ, Εκδόσεις Θράκα 2025 – 2η ποιητική συλλογή μετά την βραβευμένη Γνωρίζω αυτές που πλέκουν στη μέση της θάλασσας (Θράκα, 2022)
Δύο βιβλία που τα συνέχει μόνον η τυχαία διαδοχή τους στη λέσχη μας.
Ο διάπλους από το ένα στο άλλο μακρύς.
Χωρίς να έχουν προηγηθεί οι συνήθεις κατά την τήρηση του ημερολογίου λεπτομερείς καταγραφές από τις ζωντανές συναντήσεις με τους ίδιους τους ποιητές στον χώρο του βιβλιοπωλείου Μονόκλ σημειώνουμε εδώ στο ημερολόγιο καταστρώματος από ένα χαρακτηριστικό ποίημα κάθε συλλογής και μία συνοπτική φράση σχολιασμού που μάλλον εκφράζει τη γράφουσα και όχι την διατυπωμένη (θετική και για τις δύο συλλογές) αποτίμηση από το σύνολο των μελών που παρευρέθηκαν.
Και οι δύο συλλογές έδωσαν πνοή σε ζωηρές συζητήσεις και γόνιμη συνομιλία με τους ποιητές.
Στο πρώτο από τα βιβλία-λιμάνια (ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ του Κυριάκου Ιωαννίδη) το ποιητικό υποκείμενο σχολιάζει με ποιητικό λόγο και ενδιαφέρουσα εικονοποιία, το ίδιο παραμένοντας αραγές στη συγκρότησή του, όσο και αν διαπιστώνει με αποφθεγματικού τύπου διατύπωση τα κακώς κείμενα στο πεδίο παρατήρησής του, κυρίως στο κοινωνικό, πλήττεται και τελικά ισορροπεί μεταξύ απορηματικής διερώτησης και καταδικαστικής ετυμηγορίας. Μια περιποιημένη έκδοση των εκδόσεων Μονόκλ με δυνατό εξώφυλλο (Σπύρος Αγγελόπουλος) στο οποίο εκφράζονται το αραγές περίγραμμα στην κριτική σκέψη και ο εποπτικός οφθαλμός παρατήρησης και νοητικής διεργασίας των συντελλούμενων στους στίχους.
Ενδεικτικοί στίχοι: >>>
Λόγγοι και βουνά
Τόσο ισχυρή είν΄ η καταγωγή
που κάνει τον αδύναμο
δυνατό
Μετατρέπει τα πρόβατα
σε λύκους
Παραβιάζει το ορατό
το αντιληπτό
το αισθητηριακό
Ισοπεδώνει το φυσικό
*
Μοτίβο
Υπάρχουμε στον κόσμο
Άνθρωποι
που αναζητούμε
πατέρες
Για να τους βρούμε
πιστοί πρέπει να γίνουμε
**
Στο επόμενο βιβλίο – λιμάνι (ΣΙΝΓΚΕΡ) το ποιητικό υποκείμενο, διατηρώντας την ανθεκτική του υπόσταση σε κάθε μόριο της ύπαρξής του, θρυμματίζεται ωστόσο στην συν-πάθειά του για τους άλλους, τόσο του στενού κύκλου όσο και τους τυχαίους των συναντήσεων στους τόπους του άστεως ως καθημερινού πεδίου αναμέτρησης και ζυμώνεται -με μια προσέγγιση σωματική- μαζί τους βιωματικά, εύπλαστο και πορώδες, ώστε παίρνοντας διαρκώς νέα μορφή να επαναθεσπίζει ένα νέο μαχητικό εγώ, ράβοντας και τραγουδώντας σκισίματα και ουλές. Στο εξώφυλλο μια ραπτομηχανή μινιατούρα από σκίτσο της ίδιας της ποιήτριας υποδηλώνει το χαμηλόφωνο της κατά τα άλλα πάλλουσας ποίησης και την ευθραυστότητα του συγκείμενου.
Ενδεικτικό ποίημα: >>>
ΜΙΚΡΟ ΦΟΝΙΚΟ
ζούνε τα λόγια σ’ ένα ποτάμι που μέσα
δεν βυθίζονται τα φύλλα
κι εμείς σε σπίτια ακριβά με μειωμένη πίεση
σ΄ ένα νησί στη μέση
εκεί που ο χρόνος δεν κυλά – κι έτσι εγώ μένω
για πάντα μικρό
βρίσκεσαι στην άκρη της τραμπάλας, όμως γνωρίζω
από μοχλούς
σε εκτοξεύω στο μοναδικό δέντρο, κι ένα κλαδί διαπερνά
το στήθος σου
τώρα μπορείς στ΄ αλήθεια ν΄ ανθίσεις
τώρα, που πήγε μεσημέρι και έχω ιδρώσει απ΄ το παιχνίδι
τα γόνατά μου έχουν φθαρεί
τα μάτια μου θυμίζουν ξύλο που δεν μπορεί να επιπλεύσει
καθώς δυο χέρια το πατάνε να μείνει κάτω απ’ το νερό
κρατιέμαι από τα φύλλα που ποτέ δεν βυθίζονται
το ποτάμι είναι εγώ
**
Και οι δύο συναντήσεις ξεκίνησαν με τις καθιερωμένες αναγνώσεις ποιημάτων από τα μέλη της λέσχης, συνήθεια που εισάγει την ομάδα στο κλίμα και την κοίτη της εκάστοτε εξεταζόμενης συλλογής κι επιτρέπει στον ιδιοπρόσωπο λόγο των ποιητών να ακουστεί χρωματισμένος από πολλαπλές χροιές, ώστε να ωριμάσουν οι εντυπώσεις και να αναδυθούν πιο διαυγείς οι ερωτήσεις και οι καλοπροαίρετες παρατηρήσεις προς τους καλεσμένους ποιητές.
Συντόνισε ο οικοδεσπότης Αντώνης Τσόκος, ο οποίος είχε επιλέξει και τις συγκεκριμένες συλλογές για τις συναντήσεις.
Επόμενο λιμάνι (Δεκέμβριος 2025)
“Καρπάθια “, “Άγγελος Μπέρτος”, Εκδόσεις Θίνες, 2025
(για τις συναντήσεις Τετάρτη 16/10/2025 και 13/11/2025 γράφει η Κατερίνα Γκιουλέκα *)
(*) Η Κατερίνα Γκιουλέκα διατηρεί το προσωπικό λογοτεχνικό ιστολόγιο Μηχανικό Μολύβι. Από τις Εκδόσεις Θίνες κυκλοφορεί η ποιητική της συλλογή ΠΛΑΝΗΣ στην ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ.
