Νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Κίχλη | Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης – Νώε

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης
Νώε
Νουβέλα
Σελίδες: 80 • Σχήμα: 14 x 20,5 εκ. • ISBN: 978-618-5461-78-2 • Τιμή: 11,00 €

 

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι πάγοι λιώνουν, οι ωκεανοί διαστέλλονται. Τεράστιες ποσότητες υδάτων κατακλύζουν την ξηρά, ολόκληρες πολιτείες καταποντίζονται. Ο ήρωας του βιβλίου, σαν άλλος Νώε, επιβιώνει εξήντα περίπου μέρες, αφού έρχεται αντιμέτωπος με ποικίλα πρακτικά, υπαρξιακά και ηθικά ζητήματα. Στην Κιβωτό του, εκτός από τον σκύλο του τον Παρασκευά, τον συντροφεύουν συγγραφείς, στοχαστές και καλλιτέχνες – η μνήμη ενός ολόκληρου πολιτισμού, που παραμένει ζωντανός μέσα από τις αφηγήσεις του.
Ο Νώε, οικολογική αλλά και πολιτική δυστοπία, μιλά για κάτι που είναι ήδη παρόν.

«Μπορεί ο καταποντισμός να είναι ένας, μα στην πραγματικότητα είναι πολλοί – πριν, κατά τη διάρκεια και κυρίως μετά. Θα ’πρεπε να το καταλάβω όταν άρχισαν να σηκώνουν το φράγμα στην παραλία, όταν έβλεπα τις οικογένειες να πνίγονται μέσα στα διαμερίσματά τους κι όταν εγκατέλειπα τους ναυαγούς στη νησίδα που βυθίστηκε […]. Δύο μήνες τώρα συνεχίζω ασταμάτητα να λάμνω πάνω από την πνιγμένη πόλη ανάμεσα σε σκουπίδια, μνήμες, μύθους, παραμύθια και βιβλικές γραφές. Ένας οβολός ψεύτικης ελπίδας η ανταμοιβή μου».

Ο Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης γεννήθηκε το 1970 στο Δυτικό Πέλλας, όπου ζει μέχρι σήμερα. Εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Το συγγραφικό του έργο απαρτίζεται από τρεις συλλογές διηγημάτων (Τρεις μνήμες και δύο ζωές, Μεταίχμιο 2005· Ζώνη πυρός, Μεταίχμιο 2014· Η ιδιωτική μου αντωνυμία, Κίχλη 2018), μία νουβέλα (Καλά μόνο να βρεις, Κέδρος 2006), τέσσερα μυθιστορήματα (Το παραμύθι του ύπνου, Μεταίχμιο 2008· Αστοχία υλικού, Μεταίχμιο 2010· Έξοδα νοσηλείας, Ενύπνιο 2020· Το χιόνι των Αγράφων, Κίχλη 2021) και μία ποιητική συλλογή (Γυναικών τε, Εύμαρος 2023). Το 2021 το μυθιστόρημά του Έξοδα νοσηλείας τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για βιβλίο που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και το 2022 το μυθιστόρημά του Το χιόνι των Αγράφων απέσπασε το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Ο Αναγνώστης.