Ανοιχτό κάλεσμα υποβολής ανέκδοτων ποιητικών συλλογών για το βραβείο θράκα

Το περιοδικό Θράκα έχει καθιερώσει τον διαγωνισμό για το Βραβείο Πρώτης Ανέκδοτης Ποιητικής Συλλογής, με στόχο να προσφέρει την ευκαιρία σε συγγραφείς όλων των ηλικιών να εκδώσουν το πρώτο τους βιβλίο ποίησης.

Ο θεσμός των Βραβείων Θράκα μετρά ήδη τέσσερα χρόνια. Την πρώτη χρονιά, το 2020, τιμήθηκε η Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου για την ποιητική συλλογή «Δεύτερη νεότητα», το 2021 δόθηκε εξ ημισείας στις: Αναστασία Πούλου για το «Δυο μικρά χέρια» και Ελένη Αθανασίου για το «Τεφροδόχος σε ένα φεστιβάλ techno», το 2022 στην Τρία Έπσιλον και το «Γνωρίζω αυτές που πλέκουν στη μέση της θάλασσας» και το 2023 στην Αθανασία Κακαράντζα για την «Εγκυκλοπαίδεια διαστημικού προσανατολισμού».  Όλα τα βραβευμένα βιβλία κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Θράκα.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όλοι/ες οι ποιητές/τριες, ανεξαρτήτως ηλικίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό με προϋπόθεση να μην έχουν εκδώσει κανένα βιβλίο με ISBN (ποίηση, πρόζα, θέατρο) και να γράφουν στα ελληνικά. Συγγραφείς των οποίων μεμονωμένα ποιήματα/κείμενα έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους, αλλά δεν έχουν εκδώσει το δικό τους προσωπικό πρώτο βιβλίο, εξακολουθούν να πληρούν τις προυποθέσεις.

Οι ποιητές/τριες πρέπει να αποστείλουν μια ολοκληρωμένη συλλογή ποίησης. Μαζί με τη συλλογή θα πρέπει να αποσταλεί και ένα σύντομο βιογραφικό και στοιχεία επικοινωνίας (e-mail, διεύθυνση και τηλέφωνο).

Η επιτροπή, που αποτελείται από σύγχρονους/ες Έλληνες/ίδες ποιητές/τριες και κριτικούς, θα αναδείξει τη νικήτρια συλλογή, η οποία θα εκδοθεί από τις Εκδόσεις Θράκα χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον/ην ποιητή/τρια.

Η βραχεία λίστα του βραβείου θα δημοσιευτεί την 21η Ιουλίου στο ηλεκτρονικό περιοδικό Θράκα, ενώ ο/η νικητής/τρια του βραβείου θα ανακοινωθεί στην Τελετή Έναρξης του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης στις 26 Αυγούστου.

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής των συλλογών είναι η 1η Ιουνίου 2024.

Οι συλλογές αποστέλλονται στη διεύθυνση thrakaaward@gmail.com σε αρχείο .doc ή .docx.