Λέσχη Τέχνης στο βιβλιοπωλείο Μονόκλ | Με την ιστορικό τέχνης Άννα Παντελάκου

Clubs, ομάδες, σχολές, κολεκτίβες, κινήματα: είναι μερικές από τις λέξεις στην ιστορία της τέχνης που έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν την ανάγκη καλλιτεχνικών υποκειμένων για συνάντηση, σύμπραξη και εξερεύνηση των ορίων και των δυνατοτήτων. Μπορεί μια αντίστοιχη ανάγκη να φέρει κοντά ανθρώπους να συζητήσουν και να αφουγκραστούν εκ νέου ή για πρώτη φορά θέματα από την ιστορία της τέχνης; 

Η Λέσχη Τέχνης, μια σειρά συναντήσεων με εισηγήτρια την Θεωρητικό και Ιστορικό τέχνης, Άννα Παντελάκου, προσκαλεί άτομα που ενδιαφέρονται να εξετάσουν την ιστορία της τέχνης, τη θεωρία αυτής, διαφορετικά ζητήματα που προκύπτουν μέσα από αυτά τα πεδία. Πόσες αναγνώσεις μπορεί να μας προσφέρει ένα έργο τέχνης, μπορούμε να μάθουμε ιστορία μέσα από τα έργα, τι σημασία έχει το κοινωνικοπολιτικό στην πρόσληψη της τέχνης, με ποιους τρόπους μέχρι τώρα αντιλαμβανόμαστε τη μελέτη της και την ιστορίας της. 

Απαραίτητα χαρακτηριστικά για να γίνει κάποιο άτομο “μέλος” της Λέσχης Τέχνης είναι η επιθυμία να προσεγγίσει τέτοια και άλλα ερωτήματα, και φυσικά η φιλοπεριέργεια! 

Ο άξονας στον οποίο κινούμαστε είναι από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και την σύγχρονη τέχνη. 

Οι θεματικές που εξετάζονται είναι κάθε φορά διαφορετικές, όχι σε χρονολογική σειρά, αλλά στη λογική της μελέτης ανά περίπτωση, επιχειρώντας μια επαναπροσέγγιση του κανόνα της ιστορίας της τέχνης.  

Τρίτες στο Βιβλιοπωλείο Μονόκλ, 19:00-21:30

(οι θεματικές ανακοινώνονται διαρκώς)

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου Φωτογραφία 19ος αιώνας

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου Νέα Αντικειμενικότητα

Τρίτη, 12 Μαρτίου Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός, η δεύτερη γενιά

Τρίτη, 26 Μαρτίου Φωτογραφία 20ος αιώνας (μέρος 1ο) 

Τρίτη, 9 Απριλίου Art Brut και Outsider Art (τέχνη του Περιθωρίου)

Τρίτη, 23 Απριλίου Φεμινιστική τέχνη (μέρος 1ο)

Τρίτη, 14 Μαΐου Νταντά

Τρίτη, 28 Μαΐου Pop art – USA

Τρίτη, 11 Ιουνίου Harlem Renaissance

Τρίτη, 26 Ιουνίου Σουρεαλισμός (η αρχή)

Περιορισμένος αριθμός θέσεων, δυνατότητα προκράτησης μέχρι και την ίδια μέρα

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ 

Κράτηση θέσης & πληροφορίες
info@monocleread.gr
2121061611

 


Η Άννα Παντελάκου είναι Θεωρητικός και Ιστορικός τέχνης με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο Université de Picardie Jules Verne της Γαλλίας, και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια με θέματα από την Ιστορία της Τέχνης για ενήλικες και παιδιά σε συνεργασία με χώρους πολιτισμού και ιδρύματα, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Από το 2023 εργάζεται στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος. 

Από πολύ νέα, έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς φορείς, όπως Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών, Athens Biennale, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2017 έκανε την πρακτική της άσκηση, μέσω του προγράμματος Erasmus Placement στο Museu Picasso της Βαρκελώνης. Παράλληλα, από συνεργασίες της, όπως με την Α.Σ.Κ.Τ., την Documenta14, τη γκαλερί State of Concept απέκτησε σημαντική εμπειρία στην επιμέλεια εκθέσεων και τη σύγχρονη τέχνη.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από τη σχέση της τέχνης με την ψυχανάλυση.

Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά και μεγάλωσε στην Αθήνα.