Παρουσίαση του βιβλίου «Στον λαβύρινθο: ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Χάινερ Μύλλερ»

ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 19:30
Θέατρο Άττις (Λεωνίδου 7 Αθήνα)
Παρουσίαση του βιβλίου

ΣΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ:
Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΧΑΪΝΕΡ ΜΥΛΛΕΡ

επιμέλεια: Frank Raddatz
μετάφραση: Γιάννης Καλιφατίδης

Η διεθνής πορεία του Θεόδωρου Τερζόπουλου, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου, σηματοδοτείται από τις σπουδές του στο Berliner Ensemble από το 1972 έως το 1976. Η γνωριμία του με τον Χάινερ Μύλλερ υπήρξε καθοριστική.

Στον Λαβύρινθο: ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Χάινερ Μύλλερ οι δυο σπουδαίοι δημιουργοί αναζητούν τον πυρήνα του θεάτρου, αλλά και τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις του.  Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης ένα παράρτημα 48 αφορισμών σε μορφή διαλόγου για την Τραγωδία και τον μύθο, σκηνοθετικά σκίτσα και σημειώσεις του Θεόδωρου Τερζόπουλου και φωτογραφίες από τις παραστάσεις.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και ο Χάινερ Μύλλερ στην παράσταση Μήδειας Υλικό, Theater-Manufaktur, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1988, Βερολίνο, Ιούλιος 1988.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΙΦΑΤΙΔΗΣ (μεταφραστής, μουσικός)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ (Αναπληρωτής καθηγητής Θεατρολογίας, Παν. Πατρών)
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Δρ. Θεατρολογίας, διδάσκουσα στο ΑΠΚΥ)
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ (σκηνοθέτης)

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι:

ΤΑΣΟΣ ΔΗΜΑΣ (ηθοποιός)
ΑΓΛΑΪΑ ΠΑΠΠΑ (ηθοποιός)
ΣΑΒΒΑΣ ΣΤΡΟΥΜΠΟΣ (σκηνοθέτης, ηθοποιός)

Μάουζερ, Αγία Πετρούπολη 2020, Θέατρο Αλεξαντρίνσκι, Vladimir Malikov, Dmitry Buteev, Nikolai Belin, Timur Akshentsev, Evgeny Koshelev (φωτο Vladimir Postnov).

Ως σκηνοθέτης, ο Τερζόπουλος αναμετρήθηκε για πρώτη φορά με το έργο του μεγάλου Γερμανού δραματουργού το 1988, όταν στο πλαίσιο του Αφιερώματος στον Χάινερ Μύλλερ προσκλήθηκε στο Βερολίνο για να παρουσιάσει τη σκηνοθετική του δουλειά στο τρίπτυχο Ρημαγμένη όχθη Μήδειας υλικό Τοπίο με Αργοναύτες. Στη συνέχεια, σκηνοθέτησε και άλλα θεα­τρικά έργα του Μύλλερ και τα παρουσίασε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε περισσότερες από είκοσι πέντε άλλες χώρες.

Στο τρίτο μέρος αυτού του βιβλίου με θέμα την περιπλά­νη­ση του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους λαβυρίνθους του μυλ­λε­ρικού σύμπαντος, ο Έλληνας δημιουργός μιλά για τον απόη­­χο του έργου του, ο οποίος φτάνει στ’ αυτιά μας σαν ­διαθλώμενο ηχητικό κύμα από τα βάθη της αβύσσου που χωρίζει την Ευρώ­πη από την Ασία. Έχοντας αποτινάξει το βαρύ φορτίο της ­διδακτικής τους αποστολής για να αφεθούν στα χέρια ενός θεά­τρου με τεχνικές διονυσιακής έκστασης, τα θεα­τρικά έργα του Μύλλερ αρχίζουν να απομακρύνονται από το μεταμοντέρ­νο πνεύμα της σύγχρονης εποχής, για να μας αποκαλύψουν την αθέατη όψη τους. Σφυρηλατημένη στο αμόνι του αττικού δράματος, η ματιά του Τερζόπουλου παραμερίζει τα ιδεολογικά συντρίμμια και αναδεικνύει τις τραγικές διαστάσεις του μυλλερικού έργου δίνοντας φωνή σ’ ένα θέατρο που συνδιαλέγεται με την τραγωδία. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ματιά σε μια σειρά από κείμενα που, σε πείσμα κάθε ακαδημαϊκής κατηγοριοποίησης, διατηρούν την αυθυπαρξία τους και ξέρουν να φυλάγονται από κάθε βεβιασμένη προσέγγιση.

Frank Raddatz

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ