Αργύρης Κόσκορος | Angelus Antiquus

© Σάρα Μπουαμράν

Ένας άγγελος είναι στραμμένος στο μέλλον. Στην απεικόνισή του, κάρβουνο σε φύλλο τσαλακωμένο, λείπουν τα χέρια και το κεφάλι. Πάνω στον όρθιο, στραμμένο μπροστά, κορμό του στέκονται μόνο τα μακριά πελεκημένα φτερά του, ενώ τα πόδια που τον βαστούν έχουν μια ελαφριά κλίση μπροστά. Οι εκφράσεις, οι αποχρώσεις και οι χειρονομίες του είναι άγνωστες, μπορούν μόνο υποθέσεις να γίνουν γι’ αυτές απ’ ό,τι απέμεινε. Η ψυχή μένει ακέραιη, μα δίχως το σώμα ολόκληρο που τη σαρκώνει, είναι στο μεγαλύτερό της μέρος άγνωστη δρώντας με τρόπο μυστηριώδη και ανοιχτό σε παρερμηνείες. Ο άγγελος του παρελθόντος είναι ό,τι γλίτωσε απ’ την παλιά ομορφιά. Μα τα χαλάσματα και οι ελλείψεις της δημιουργούν μια νέα γοητεία, που θα διαλυόταν αν κάποτε τα χαμένα κομμάτια ξαναβρίσκονταν. Τα ερείπια της μορφής, των σκοπών και των ονείρων του απαρτίζουν το μέλλον που στόχευε όταν ήταν αρτιμελής, με ένα αποτέλεσμα όμως που δεν είχε σκεφτεί ούτε μπορούσε να προβλέψει. Την αποκατάστασή του αναλαμβάνουν ατελώς όσοι αγγίζουν τα κενά με τη φαντασία τους. Τυχόν ακριβής αποκατάσταση θα κατέστρεφε πλήρως το πνεύμα του, αφού θα τον γύριζε πίσω στο σημείο εκκίνησης καθιστώντας τον άχρηστο, ενώ τώρα βρίσκει, μέσα στην ήττα του, όση δικαίωση μπορεί να ελπίζει.

* * *


Ο Αργύρης Κόσκορος είναι βιβλιοθηκονόμος. Γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Μαρούσι, ξεκίνησε να γράφει στη Ρόδο και ζει στη Λάρισα. Έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς κείμενά του σε διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. Ιστολόγιο: https://storiesnest.wordpress.com/

 

Η Σάρα Μπουαμράν είναι καλλιτέχνις με καταγωγή από την Αθήνα και σήμερα ζει στη Σουηδία. Αποφοίτησε από τη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ το 2018 και παρακολούθησε μια χρονιά Erasmus στην École supérieure des beaux-arts de Nîmes το 2016. Έκτοτε πήρε μέρος σε διάφορες εκθέσεις, ομαδικές και προσωπικές, η τελευταία το Σεπτέμβριο του 2020 στη Σουηδία στο χώρο Vandalorum.