Μια σύντομη αναπόληση

Γράφει ο Αντώνης Τσόκος

Υπό τον ήχο των τζιτζικιών και με το φθινόπωρο σε περίοπτη θέση στην καρδιά, ολοκληρώθηκε το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού ενθέτου του Μονόκλ. Ενός ξεχωριστού περιοδικού που θα βλέπει το φως της δημοσιότητας κάθε τρεις μήνες, στο μεταίχμιο των τεσσάρων εποχών.
Κι επειδή η ζωή είναι μια σύντομη αναπόληση, ας δούμε πως φτάσαμε ως εδώ.
Το Μονόκλ δημιουργήθηκε, πειραματικά, τον Φεβρουάριο του 2016 έχοντας τη μορφή ιστολογίου. Ένα χρόνο αργότερα, μετακόμισε στην ηλεκτρονική διεύθυνση που βρίσκεται τώρα [https://www.monocleread.gr/] με σκοπό την αισθητική –και όχι μόνο- αναβάθμισή του. Ταυτόχρονα, έδωσε βήμα σε πλήθος δημιουργών, δημοσιεύοντας πρωτότυπα κείμενά τους. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ως τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, έχουν δημοσιευθεί χίλια εννιακόσια εβδομήντα άρθρα.
Παράλληλα με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού περιοδικού, υπήρξε η προσπάθεια να δημιουργηθεί η έντυπη μορφή του Μονόκλ. Δυστυχώς, λόγω συγκυριών, αυτό δεν συνέβη. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αποτυπώνεται -σε μεγάλο βαθμό- στο πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού ενθέτου. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά τους δημιουργούς για την έμπρακτη στήριξή τους.
Ξεφυλλίζοντας το παρόν τεύχος, θα βρείτε ένα αφιέρωμα στον ποιητή Αργύρη Χιόνη, ποιήματα και πεζά καταξιωμένων αλλά και νέων δημιουργών, επιλεγμένα αποσπάσματα από το έργο του Πωλ Βαλερύ, ένα πολυσέλιδο δοκίμιο για τον Εκκλησιαστή (Εκδόσεις Δώμα, 2017), βιβλιοκριτική κι ένα ξεχωριστό φωτογραφικό άλμπουμ.
Καλή σας ανάγνωση!