Φοίβος Σταμπολιάδης | Η άτρακτος

© Φοίβος Σταμπολιάδης

  Η άτρακτος του αεροπλάνου γυάλιζε κάτω από το εκτυφλωτικό φως του Αυγούστου. Οι τουρμπίνες σφύριζαν στο ρελαντί και η μυρωδιά της κηροζίνης έφτανε μέσα στην καμπίνα. Σειρά οι βαλίτσες φορτώνονταν στο αμπάρι. Είχε μείνει τελευταίο. Από το φινιστρίνι φαινόταν καθαρά. Οι άκρες του πλαστικού καλύμματος που το προστάτευαν ανέμιζαν θριαμβευτικά. Μέσα ήταν Εκείνος. Δυο μέρες πριν, στο σπίτι των διακοπών την ώρα που ο Ήλιος ανέτειλε έτοιμος να λούσει με φως και να καλωσορίσει την ζωή, το άστρο του έδυσε για πάντα. Ο κόσμος πια είχε πάρει ανάποδη στροφή.

  Από τους αδέξιους χειρισμούς της υπηρεσίας εδάφους, όπως έμαθα αργότερα, το φέρετρο είχε πληγωθεί με την αεροπορική εταιρία να καταβάλει την αντίστοιχη αποζημίωση για την φθορά.

  Δέσαμε τις ζώνες ασφαλείας και περιμέναμε. Οι αεροσυνοδοί χαμογελαστές μας πρόσφεραν καραμέλες. Το στόμα μου είχε στεγνώσει και ζήτησα λίγο νερό. Ανήμπορος μπρος στον φόβο της πτήσης, σταύρωσα τα χέρια μου και αφέθηκα στη μοίρα.

  Με μισής ώρας καθυστέρηση το αεροπλάνο τροχοδρόμησε. Οι τουρμπίνες στο όριο. Ανέπτυξε ταχύτητα και ξεκόλλησε από το έδαφος. Η επιτάχυνση και ο μεγάλος βαθμός ανόδου που επέλεξε ο πιλότος, μου δημιούργησε μια γλυκιά μέθη. Με αποφασιστικότητα και το ρύγχος στραμμένο στον ουρανό πήρε γρήγορα το απαιτούμενο ύψος πτήσης. Ήμασταν πια όλοι στον αέρα. Τουλάχιστον από εκεί ψηλά όλα ήταν παραδεισένια.


Ο Φοίβος Σταμπολιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέσα επικοινωνίας στο Πάντειο και έλαβε μεταπτυχιακό Διεθνών Σχέσεων την Αγγλία. Εργάζεται στον Δημόσιο Τομέα ταξιδεύοντας συχνά στο εξωτερικό όπου και φωτογραφίζει. Ταξιδεύει πολύ με μοτοσυκλέτα φωτογραφίζοντας, εξερευνώντας νέες διαδρομές και δοκιμάζοντας τα όρια της υπομονής του ενώ τα δύο τελευταία χρόνια κάνει επιτόπια ερεύνα και μελέτη των βυζαντινών μνημείων. Παράλληλα μελετά  θέματα Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας καθώς και λογοτεχνίας. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ενώ φωτογραφίες του  έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Φωτογράφος. Σποραδικά γράφει ποιήματα, διηγήματα και ασχολείται με την χαρακτική και λίγο σχέδιο.