Όρσα Δρετάκη | Στο όνομα του παντός

© Robert Adams

Μεσάνυχτα. Στις άδειες πλατείες. Μα η ψυχή μου φορά ακόμα, το χιλιομπαλωμένο τζίν σακάκι της. Έριξα όλο μου το σύμπαν προσάναμμα στους Έρωντες. Κι απόμεινα, σκισμένο χειρόγραφο στην άκρη των σκοταδιών μου. Ακροπατώ στα χνάρια της θεάς των δέντρων. Της κρυμμένης μέσα στη τριάδα των βράχων. Και από ‘κει βγαίνω στο φως χιλίων φεγγαριών. Είναι μικρός ο νους για να σε χωρέσει. Ταξίδι στου φωτός το θάνατο. Μα κι αν ανδρώθηκες στο λιόγερμα, κάθε αυγή γεννιέσαι. Και βαφτίζεσαι στου μύθου το ξεκίνημα. Δραπέτευσες απ’ τα νέφελα. Μα είναι το ατέρμονο της ερήμου που πήρες μαζί σου. Πορεύομαι μόνος, μέσα στου κύκνου το θάνατο. Είναι όμορφα εκεί έξω. Πάντα θα ζευγαρώνει η νύχτα κι η αυγή στου Αυγερινού το προυπάντημα. Κάλεσες τη πηγή απόψε. Είχε τόσο δίκιο σε όλα. Τώρα το βλέπεις καθαρά. Γιατί έλαβες το κάλεσμα. Ετοιμάζομαι. Θα ‘ρθει πάλι κρύο λένε. Για να ‘χουν κάτι να πουν. Το φως δε γεννήθηκε ακόμα. Μα ψυχανεμίζομαι τη παρουσία του. Ακούω τα βήματά του στο παλιό λιθόστρωτο της μνήμης. Πολύ φασαρία στο νου απόψε. Και το λιόγερμα πέρασε χωρίς να το συναντήσω. Η ματιά έβλεπε. Η ματιά έψαχνε να δει. Να εκτονώσει την πάχνη με έναν κεραυνό. Νιώθω ότι σ’ αφήνω, δέντρο του Δρυίδη. Δε θέλω να μάθω τα μυστικά σου, που είναι και δικά μου μυστικά. Η γέφυρα ανέβηκε και φάνηκε όλο το πέλαγο. Καθώς το κύμα ορθώνονταν σα βυζαντινή ιαχή, στο όνομα του παντός. Για μια στιγμή, θέλησα να γυρίσω το βλέμμα προς τα πίσω. Αλλά δεν το ‘κανα. Μαρμαρώνεις όταν κοιτάς πίσω. Και ‘γω θέλω την αναπνιά των οριζόντων. Ακόμα. Δε μας ταιριάζει ο θάνατος των φύλλων. Μα τα στάχυα του θέρους. Καθώς πνίγεται ο άνεμος στο φως. Και αναθαρρούν οι ψυχές. Είναι μεγάλη η ιστορία μας. Ένα φθινόπωρο θα μας τελειώσει μόνο. Η ζωή είναι Έρωντας.

* * * * * *


H Όρσα Δρετάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Το Άλικο Μπλε (Γαβριηλίδης 2016). Τότε που το σκοτάδι και το φως αγαπήθηκαν (Γραφομηχανή 2015). Στο θρόισμα του φεγγαριού (Γαβριηλίδης 2013). Το μπαχάρι της αυγής (poema 2013). Χάιδεψε ο άνεμος το φως (Βόλος 2011).
Έχει δική της περιοδική στήλη «Λέξεις πίσω από τον μύθο», στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί 92 άρθρα της.