Σταυρούλα Ηλία | Αυτοβιογραφικό

Φωτογραφία: Aenne Biermann

Μαμά, μαμά θα μου διαβάσεις ένα ακόμη παραμύθι; Έλα, σε παρακαλώ..Μην μου πεις πάλι πως είσαι κουρασμένη… Δεν το ξέρεις  πως οι μαμάδες δεν κουράζονται ποτέ; Ο μεγάλος μου γιος στα πέντε του χρόνια επιδιώκει αδιάλειπτα την αποκλειστικότητα. Σήμερα, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, δεν έχει ανάγκη τις αβρότητες, εκτός κι αν πηγή τους είναι η αγαπημένη του.
Ξάπλωσε κοριτσάκι μου και θα έρθω να σου χαϊδέψω  την πλατούλα… Μια στιγμή μόνο να διορθώσω την τελευταία έκθεση…
Ήχοι από γοερό κλάμα. Ποιος  ξέρει ποιος κακός δαίμονας την έβαλε στο μάτι και της «ξήλωσε τον ύπνο»…
Ξέρετε πως όταν οι γονείς μου έχτισαν το πατρικό μας  στην Πετρούπολη, στην Αθήνα, υπήρχε πάνω από το σπίτι μας ένας ελαιώνας, όπου παίζαμε κρυφτό; Μαζί με τα αγόρια της γειτονιάς, αγοροκόριτσο εγώ, τρέχαμε στην «πάνω γειτονιά» γυρνώντας από το σχολείο, για να φάμε μούρα, κι ας μας το είχαν απαγορέψει οι πατεράδες μας, γιατί φοβόντουσαν πως θα γκρεμοτσακιστούμε από κανένα δέντρο. Ονειρεύτηκα ένα σπίτι, ψηλά σε λόφο που να «βλέπει» θάλασσα. Το απέκτησα με πολύ κόπο, οι δόσεις «θηλιά στο λαιμό». Μίλα μου… Θέλω να ακούσω παραμύθια… τα έχω ανάγκη. Ειδικά τα δικά σου… θα μου διαβάσεις ένα ακόμη; Ποιος από εσάς θα τρέξει να με καληνυχτίσει με το γλυκύτερο φιλί; Παρατηρώ τα παιδιά του σχολείου, τους μαθητές μου, να ψηλώνουν και να ομορφαίνουν. Άραγε θα με θυμούνται μετά από χρόνια, όταν εγώ δε θα υπάρχω;
Δυσκολεύομαι στην επικοινωνία. Επικοινωνώ με λίγους, οι πολλοί δε με ξέρουν κι ούτε θέλω να με μάθουν. Ήμουν  και είμαι απροσάρμοστη. Αγαπημένε, γι’ αυτό με ερωτεύτηκες, έτσι δεν είναι; Κι εγώ αναγνώρισα τον εαυτό μου στο βλέμμα σου.
Να είναι το σώμα σου και  το μυαλό σου κομμάτια  και οι άλλοι να σε βλέπουν αρτιμελή. Αυτό τώρα τι το λες ευτυχία ή δυστυχία; Δεν είμαι υπερβολικά φιλόδοξη ,ούτε ματαιόδοξη. Είμαι ειλικρινής ,παλεύω τους δαίμονες και τις εμμονές μου.

– Έλα κοντά μου, γιατί βραδιάζω  και φοβάμαι…


Η Σταυρούλα Ηλία είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως καθηγήτρια φιλόλογος στο Γύθειο Λακωνίας, όπου και διαμένει με την οικογένειά της. Παρακολουθεί ΜΠΣ με θέμα τη θεωρία της Λογοτεχνίας και τη Δημιουργική Γραφή. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα φιλολογικού ενδιαφέροντος.