Xρήστος Αθανασίου | Η Μελωδία της βροχής

Φωτογραφία: René Burri

Άκου το τραγούδι της βροχής

Μια σονάτα ήλιου νυχτερινή στραμμένη στη σελήνη, κάτι σαν γκρίζα θολούρα στην υγρή νύχτα, μια δροσερή ανάσα των φυλλωμάτων, ένας μακρόσυρτος κρότος πέρα από τη λίμνη, ένας φλεγόμενος οίστρος στη μεγάλη και σωτήρια ψευδαίσθηση που λάμπει απόκοσμα.

Είναι ο ήχος της βροχής

Μια αχτίδα φωτός από πυκνά μαύρα σύννεφα προς τιμήν της σκιάς και του σκότους, κάτι που κινείται χωρίς σφυγμό σ’ ένα λεπτό, σε μια ώρα ή σ’ έναν αιώνα προς ένα μετέωρο καταφύγιο δακρύων. Αλλά στο τέλος θα πάψει να κινείται σ’ ένα χάος της αιώνιας του ανθρώπου προσμονής.

Άκουσε το ψιθύρισμα της βροχής

Είναι απέραντα ευαίσθητη μα και αλώβητη στο πόνο, γιατί μια νύχτα ίδια με τη μέρα, με ουράνιο τόξο ψιθυρίζει την αλήθεια. Φτάνει ένα της χάδι για να σε ξεκουράσει μέσα απ’ το παραθύρι, ένα βλέμμα της σιωπής στο περβάζι που δακρύζει, μια αίσθηση και μια προαίσθηση στο σούρουπο της ψυχής.

Κοίτα τον κύκλο της βροχής

Ονειροκρίτης μιας ζωής που ξαποσταίνει σαν θρόισμα ενός φύλλου πλατανιάς στο σίγμα ενός ανέμου. Στη βραδινή της επιδρομή, πλημμυρίζει απ’ τις ευωδιές των στεναγμών και γίνεται μέθεξη ιερής γνώσης στο κατώφλι του αδιόρατου.

Άφησε τα μάτια σου να δουν τις σταγόνες της βροχής

Κρυστάλλινες στάλες στο τζάμι χαράζουν υγρά δάκρυα με τις πιο απλές λέξεις, σα να ποτίζουν ένα κρίνο μέσα στη νύχτα που απλώνεται και έπειτα συναντούν μια καταιγίδα περιπέτειας ή το τέλειο κύμα της θάλασσας.

Άκουσε τις σταγόνες της βροχής

Περνάνε μέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια και ξεφυσά ήχους καμπάνας μιας αισθησιακής αλήθειας. Σε μια στιγμή, η υπόκωφη βοή της φτάνει σαν μονότονη βαθιά νότα εκκλησιαστικού οργάνου.

Γι’ αυτό σου λέω άσε να σ’ αγγίξει η βροχή

Είναι η προπατορική βροχή που σε κάθε λυγμό και σπασμό της ψυχής της

παραδίνεται στους ιριδισμούς των νερών
δεν αντιστέκεται στον παφλασμό των κυμάτων
και χάνεται στην ερμητική αγιοσύνη των φτερωτών ονείρων για να καρπίσει η γη.

Βρέχει… ! Άκουσε τους εκπληκτικούς ήχους της…
Δεν είναι ώρα αντίο να μου πεις…Tα πουλιά το λένε : Η βροχή θα συνεχιστεί για πάντα.


Ο Xρήστος Αθανασίου είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Σχολής. Kάτοχος δυο πτυχίων Υποκριτικής Θεάτρου – Κινηματογράφου του Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και τίτλων Μεταπτυχιακών Σπουδών και Σεμιναρίων Υποκριτικής, Σωματικού Θεάτρου, Δημιουργίας Θεατρικού Λόγου και Σημειολογίας.