Νέα κυκλοφορία | Γιώργος Κουτούβελας – Όσο ακριβαίνει η ζωή τόσο φτηναίνουν τα όπλα | Εκδόσεις Ενάντια

 

Το βιβλίο «Όσο ακριβαίνει η ζωή τόσο φτηναίνουν τα όπλα» αποτελεί την υλοποίηση μιας ιδέας και ενός μακρόπνοου ποιητικού έργου που για πρώτη φορά δημοσιεύεται ολοκληρωμένο. Τα ποιήματα που συμπεριλαμβάνονται στον παρόν τόμο γράφτηκαν α- νάμεσα στα χρόνια 2004-2024. Οι «Ονειροβάτες» δημοσιεύτηκαν αρχικά το 2005. Την επόμενη χρονιά εκδόθηκε η ενότητα, «Πράξεις», ενώ τρία χρόνια αργότερα επανεκδόθηκαν (μαζί με μία ακόμη ποιητική ενότητα) υπό τον τίτλο, «Η αλητεία στη χώρα των γραμμάτων». Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές «Σκιά με κόκαλα» (2011), «Συνταγές για ωμό ρεαλι- σμό» (2014) και «Απόσπασμα δυτικού πολιτισμού» (2019). Η συλλογή «Διακοσμητής εσωτερικών κόσμων» δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην παρούσα έκδοση.

Για τα ποιήματα που εντάσσονται σε αυτό το βιβλίο έχει γραφτεί από κριτικούς ότι χαρακτηρίζονται από στοιχεία καταγγελτικού λόγου και σαρ- κασμού. Άλλοι έχουν επιμείνει περισσότερο στις κοινωνικές και τις πολι- τικές προεκτάσεις των ποιημάτων, στην ισορροπία ανάμεσα στο ρεαλισμό και το όνειρο.
Τα συγκεκριμένα ποιήματα αποτελούν την προσωπική μαρτυρία του ποιητή Γιώργου Κουτούβελα για την τραγελαφική εποχή στην οποία με- γάλωσε η γενιά του. Είναι μια μορφή αγώνα (και αγωνίας) για την προά- σπιση του προσώπου και της ελεύθερης έκφρασης, σε έναν κόσμο που ε- χθρεύεται με μένος και τα δύο.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Εκείνος που πηγαίνει στον φούρνο
και μετράει τα κέρματα με
τα δάχτυλα στην τσέπη για
να μην τον δουν
—από ντροπή—
δεν προσπαθεί να βρει το
αντίτιμο του ψωμιού, μονάχα
ξεπληρώνει
το πρόστιμο της φτώχειας του.
Κι η φτώχεια ξέρει καλά από πληθωρισμό.
Όσο ακριβαίνει η ζωή
τόσο φτηναίνουν τα όπλα.