Η ποίηση των μουσικών – με την Μ. Βουμβάκη και τoν Δ. Καμαρωτό

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», παρουσιάζουν την τρίτη εκδήλωση για την σχέση της ποίησης με τις άλλες τέχνες, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023. Έχουν προσκληθεί οι μουσικοί Μαρία Βουμβάκη και Δημήτρης Καμαρωτός να διαβάσουν ποιήματα που αγαπούν, να μιλήσουν για την παρουσία της ποίησης στο έργο τους και στο έργο άλλων μουσικών που εκτιμούν, και να αναφερθούν στην έννοια του «ποιητικού» στην μουσική.

Η Μαρία Βουμβάκη είναι τραγουδοποιός. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο. Στα τραγούδια της, συνδυάζει ηλεκτρονικά, έντεχνα και ποπ στοιχεία με μια αφηγηματική ερμηνεία. Έλαβε το Α’ Βραβείο στους «Αγώνες Τραγουδιού της Καλαμάτας» (1991). Oπρώτος δίσκος της («Μέσα σε πόλεις και σε κύματα συγχρόνως», 1993) εκδόθηκε από τον «Σείριο» σε παραγωγή του Μ. Χατζιδάκι. Ακολούθησαν άλλοι δύο: «Πρόβες Αποχαιρετισμού» (1999)  και «Το Τερραίν του Παραδείσου» (2006) που περιέχει  μελοποιημένη ελληνική ποίηση. Κομμάτια της περιλαμβάνονται σε διάφορες συλλογές. Τα τελευταία χρόνια, γράφει μουσική για το θέατρο: “Φελίτσε και Λίλυ”  της Ε. Καρασαββίδου (σκην.: Κ.  Πολυχρονοπούλου), “Splinters” της Ν. Ράπη (σκην.: Α. Μιχαήλ), «Στη χώρα Ίψεν» του Ι. Καμπανέλλη (σκην.: Κ. Πολυχρονοπούλου).

Ο Δημήτρης Καμαρωτός σπούδασε σύνθεση, κλαρινέτο, και μουσικολογία στην Ελλάδα και την Γαλλία. Eργάσθηκε στο IRCAM (Γαλλία) και στο Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (Ελλάδα). Η μουσική του κινείται ελεύθερα από την οργανική/φωνητική στην ηλεκτροακουστική/ακουσματική. Αναπτύσσει την θεατρική δραματουργία μέσω της μουσικής και του ηχητικού σχεδιασμού. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες (Μ. Μαρμαρινό, Λ. Βογιατζή, Β.  Παπαβασιλείου, κ.ά.), σε περισσότερες από 200 παραστάσεις. Εργα του έχουν παρουσιάστεί στο Εθνικό Θέατρο, στην Επίδαυρο, στο ΚΠΙΣΝ, αλλά και στην Volksbühne, στην Avignon, στη Comédie-Française, και σε άλλα διεθνή θέατρα και φεστιβάλ. Πρόσφατες δισκογραφικές εκδόσεις έργων του: “Electromagnetic Landscape-Intersonik Recordings” (2018), “Aural Phase Alpha-1tracktape” (2021).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται διά ζώσης, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης – όπου συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας. Για όσα άτομα δεν μπορούν να παρευρεθούν, η εκδήλωση θα μεταδίδεται συγχρόνως μέσω live streaming από την σελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και το κανάλι της στο You Tube.

Ημερομηνία: Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, 19:30

Διεύθυνση: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα

YouTube-Ελληνοαμερικανική Ένωση

Είσοδος Ελεύθερη.

Δυνατότητα παρακολούθησης δια ζώσης και διαδικτυακά.

Πληροφορίες:

Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052),culture@hau.gr, www.hau.gr/culture

Με τα λόγια (γίνεται), www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai/,metalogiaginetai.blogspot.gr