Νέα κυκλοφορία από τις Εκδόσεις Κείμενα | Gottfried Keller – Ο Πράσινος Χάινριχ

Το μυστικό του Πράσινου Χάινριχ είναι το ίδιο που κρύβεται και πίσω από τα έργα του Ομήρου, του Δάντη, του Βοκάκιου, του Σαίξπηρ και του Γκαίτε… Αυτό που έχει βιώσει ο πράσινος Χάινριχ θα το βιώσουν και πολλοί άλλοι, ξανά και ξανά, σήμερα και αύριο και σε εκατό χρόνια.

  ΕΡΜΑΝ ΕΣΣΕ

Ο Πράσινος Χάινριχ, το magnum opus του Γκότφριντ Κέλερ, του σημαντικότερου Ελβετού πεζογράφου και ποιητή του 19ου αιώνα, κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.

Το εν μέρει αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, το οποίο ξεκινώντας από την παιδική ηλικία και καταλήγοντας στο στάδιο της ωριμότητας, περιγράφει με αριστουργηματικό τρόπο την αποτυχημένη τελικά απόπειρα του πρωταγωνιστή (και alter ego του συγγραφέα) να καταξιωθεί ως καλλιτέχνης, δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1855 και επανεκδόθηκε αναθεωρημένο και αναδιατυπωμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα το 1879.

Μαζί με Τα χρόνια της μαθητείας του Γουλιέλμου Μάιστερ του Γκαίτε και το Γαϊδουροκαλόκαιρο του Άνταλμπερτ Στίφτερ ο Πράσινος Χάινριχ συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μυθιστορήματα διάπλασης ή μαθητείας (Bildungsromane) της γερμανόφωνης λογοτεχνίας. Θεωρείται δε καίριος σταθμός του αστικού (και ποιητικού) ρεαλισμού που άνθισε κατά τον 19ο αιώνα και αποτελεί μέχρι σήμερα σταθερό σημείο αναφοράς για πολλές γενιές λογοτεχνών, ασκώντας μια επιρροή που ανανεώνεται διαρκώς. Η έκδοση του Πράσινου Χάινριχ έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία ζωντανεύοντας ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ο Γκότφριντ Κέλερ γεννήθηκε στη Ζυρίχη στις 19 Ιουλίου 1819. Μαθητεύσει στο Σχολείο των Φτωχών. Αργότερα θα αποφασίσει να γίνει ζωγράφος, αποπερατώνοντας αρχικά μια επαγγελματική τεχνική κατάρτιση δίπλα σ’ έναν λιθογράφο. Κατόπιν θα επισκεφθεί τη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου, αλλά με την πάροδο κιόλας δύο ετών θα επιστρέψει στην Ελβετία, όπου θα δραστηριοποιηθεί πολιτικά (θα ενταχθεί στους φιλελεύθερους και αντικληρικούς Freischaerler / «ελεύθερα μπουλούκια») και θα καταπιαστεί με την ποίηση. Λόγω της εκδοτικής επιτυχίας του πρώτου τόμου με τα ποιήματά του, η ελβετική κυβέρνηση θα του δώσει υποτροφία το 1848 και θα ταξιδέψει στη Χαϊδελβέργη και στο Βερολίνο, όπου μεταξύ άλλων θα γνωριστεί και με τον φιλόσοφο Λούντβιχ Φόιερμπαχ, ο οποίος και θα επηρεάσει καθοριστικά τη σκέψη του. Ο Κέλερ θα ξεκινήσει να γράφει το σημαντικότερο μάλλον έργο του, τον Πράσινο Χάινριχ (1854/1855). Πέθανε στις 15 Ιουλίου 1890.
      ΤΟΜΟΙ I-II

  • σελ. 416
  • διαστάσεις: 13 x 20 cm
  • τιμή με ΦΠΑ: 15,90 ευρώ
  • ISBN: 978-618-5642-09-9

      ΤΟΜΟΙ III-IV

  • σελ. 576
  • διαστάσεις: 13 x 20 cm
  • τιμή με ΦΠΑ: 18,02 ευρώ
  • ISBN: 978-618-5642-10-5