Το illustradays 2022 ανακοινώνει δέκα διεθνείς καλεσμένους και καλεσμένες από επτά διαφορετικές χώρες!

Κομμάτι από το εικαστικό της εικονογράφου Ίριδας Σαμαρτζή για το illustradays 2022

To illustradays, το μοναδικό φεστιβάλ εικονογράφησης της χώρας, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, ακόμα πιο μεγάλο, ακόμα πιο χρωματιστό, ακόμα πιο δημιουργικό, με τη θεματική «beam of light». Με την επιλογή αυτής της θεματικής, δείχνει την πρόθεσή του να αναδείξει την καλλιτεχνική κοινότητα και τη δουλειά της, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο φως σε αυτή τη μοναδική μορφή τέχνης με τις τόσες διαφορετικές εφαρμογές. 

 Κι αυτό δε γίνεται μόνο μέσα από τις εκθέσεις του αλλά και χάρη στην επαφή της κοινότητας και του κοινού με διεθνείς καλλιτέχνες και επαγγελματίες στο πεδίο. Φέτος, το illustradays ανακοινώνει δέκα καλεσμένους και καλεσμένες από επτά διαφορετικές χώρες του κόσμου, που θα βρεθούν στην Αθήνα για να πραγματοποιήσουν ομιλίες, δημιουργικά εργαστήρια και portfolio reviews με ανερχόμενα ταλέντα της εικονογράφησης. Δύο από αυτούς μάλιστα, θα αποτελούν μέρος της επιτροπής που θα βραβεύσει τρία από τα επιλεγμένα από το open call έργα. 

Το illustradays 2022: beam of light θα πραγματοποιηθεί στις 9-18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144), με δωρεάν είσοδο για το κοινό όλων των ηλικιών.

Από το illustradays 2022, δε θα μπορούσε να λείπει ο Μεξικανός εικονογράφος και επιμελητής της διεθνούς έκθεσης Le immagini della fantasia, Gabriel Pacheco. O Pacheco εμπνεύστηκε φέτος από τη θεματική του φεστιβάλ «beam of light» και μέσα από μια αναδρομή σε παλαιότερες διοργανώσεις, προτείνει πάνω από εκατό έργα, εικοσιτεσσάρων διεθνών εικονογράφων, που θα εκτεθούν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, μαζί με την Ίριδα Σαμαρτζή, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του φεστιβάλ για το 2022, αποτέλεσαν την επιτροπή επιλογής των έργων του φετινού open call

Ανάμεσα στα δημιουργικά εργαστήρια που έρχονται στο Σεράφειο, θα είναι και αυτό του Jesus Cisneros. Ο Cisneros είναι Ισπανός, βραβευμένος εικονογράφος, που δε σταματάει να μοιράζεται γενναιόδωρα τη γνώση του με καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο κάνοντας μαθήματα εικονογράφησης, σε φυσικές τάξεις αλλά και σε διαδικτυακές, όπως για παράδειγμα μέσα από την πλατφόρμα της Domestika.

Εικονογράφηση του Ισπανού Jesus Cisneros

Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο έρχεται και από τη Λιθουανή, Lina Dudaite, της οποίας μάλιστα το βιβλίο Η μυστηριώδης λίμνη, έχει μεταφραστεί και εκδοθεί και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις μικροσκόπιο. Εργαστήριο για ενήλικες θα κάνουν και οι Τσέχες, Štěpánka Jislová & Tereza Čechová, οι οποίες θα παρουσιάσουν το βραβευμένο βιβλίο τους Hairless, και θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να μετατρέψουν τις προσωπικές τους ιστορίες σε αυτοβιογραφικά κόμικς.

H Βελγίδα Gerda Dendooven, υποψήφια για το Alma Astrid Lindgren Award το 2023, δεν ετοιμάζει μόνο μια ομιλία σχετικά με τις τεχνικές και τους τρόπους που προσεγγίζει τις θεματικές της, αλλά και μια μοναδική performance, όπου το κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να δει μια εικονογράφο να σχεδιάζει ζωντανά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τη συνοδεία μουσικής.

Εικονογράφηση της Βελγίδας Gerda Dendooven

Τρεις Ιταλοί καλλιτέχνες προστίθενται επίσης στη λίστα των καλεσμένων του φεστιβάλ, το δίδυμο των Carnovsky και ο Valerio Vidali. Μέσα από τις ομιλίες τους θα μοιραστούν τους τρόπους που δουλεύουν τα projects τους, το πώς οι ιδέες τους βρίσκουν δημιουργικές εφαρμογές και τους λόγους πίσω από τις τεχνικές και την αισθητική που επιλέγουν κάθε φορά. Ειδικότερα, οι Carnovsky θα εστιάσουν στο project τους RGB, όπου μέσα από μια ιδιαίτερη πρακτική σχηματίζουν εικόνες που αποτελούνται από τρία επίπεδα τα οποία είναι ορατά και ξεχωριστά με τη χρήση έγχρωμων φίλτρων, ένα project που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Design Week του Μιλάνου το 2010. 

Εικονογράφηση των Ιταλών Carnovsky

Επιπλέον, ο Vidali, θα είναι και μέρος της επιτροπής των βραβείων «beam of light». Η ομάδα τον επέλεξε γι’ αυτόν τον ρόλο και εξαιτίας της επιτυχημένης του παρουσίας στη φετινή επιτροπή της Διεθνής Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.

Εικονογράφηση του Ιταλού Valerio Vidali

Τέλος, με πολλή χαρά, το illustradays, προσκαλεί στην Ελλάδα, και τον Βρετανό Sam McCullen, συνιδρυτή του dPICTUS, μιας πλατφόρμας όπου διεθνείς εκδότες και δημιουργικά γραφεία παρουσιάζουν καινούριες ιδέες, ανακαλύπτουν νέα ταλέντα και αλληλεπιδρούν. Στην ομιλία του, παρουσιάζει το «The Unpublished Picturebook Showcase», όπου εικονογράφοι και δημιουργοί εικονογραφημένων βιβλίων από όλο τον κόσμο υποβάλουν τα αδημοσίευτα έργα τους, τα οποία εξετάζονται από διεθνή κριτική επιτροπή περισσότερων από πενήντα κορυφαίων εκδοτών. Αυτά με τις περισσότερες ψήφους παρουσιάζονται στην Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια και διαδικτυακά σε εκατοντάδες εκδότες, με αποτέλεσμα πολλές νέες εκδόσεις. Ο McCullen συμπληρώνει την επιτροπή που θα δώσει τα τρία βραβεία της έκθεσης «beam of light».  

O Sam McCuller μιλάει για το διεθνές project The unpublished picturebook showcase

Οι διεθνείς καλεσμένοι και καλεσμένες του φεστιβάλ θα βρίσκονται στην Αθήνα χάρη στην υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, του οργανισμού Flanders Literature, της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας και του Τσέχικου Κέντρου.

Όπως και πέρσι, οι ομιλίες θα είναι ανοιχτές προς το κοινό τηρώντας σειρά προτεραιότητας, ενώ για τα δημιουργικά εργαστήρια θα απαιτείται κράτηση θέσης μέσα από το site του φεστιβάλ, όταν ανοίξουν οι φόρμες συμμετοχής (αρχές Σεπτεμβρίου). Όλες οι δράσεις του illustradays είναι δωρεάν!

Ολοκληρωμένο το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί μετά το τέλος του καλοκαιριού για να διαλέξεις τις αγαπημένες σου δράσεις. 

Ακόμα περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στο site του illustradays και τα social media του φεστιβάλ:

Site: illustradays.gr 

Facebook: @illustradays

Instagram: @illustradays

Youtube channel: @illustradays