Ελλάδα, Η Μούσα του Hollywood | Έκθεση σπάνιου αρχειακού υλικού

To Hellenic American College, η ΕλληνοαμερικανικήΈνωση και το Greek America Foundation σεσυνεργασία με το Film Archive and the Margaret Herrick Library of The Academy of Motion Picture Arts and Sciences παρουσιάζουν την έκθεση Ελλάδα, Η Μούσα του Hollywood. Είναι η πρώτη φορά που η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, ο οργανισμός που απονέμει τα βραβεία Oscar, συνεργάζεται με ελληνικό φορέα και παρουσιάζει τμήμα των αρχείων της στην χώρα μας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που παρουσιάζεται στην γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα), πραγματοποιούνται την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, στις 19:30. Η έκθεση διαρκεί ως τις 23 Ιουλίου 2022.

Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό από την ιδιωτική συλλογή του ομογενούς Gregory Pappas και τις συλλογές της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών αναδεικνύεται η συμβολή Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία. Η έκθεση πλαισιώνεται από κείμενα του TasoG. Lagos, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Washington, HenryM. JacksonSchoolofInternationalStudies, και του IliasChrisochoidis, επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο τουStanfordκαι συγγραφέα.

Από τις πρώτες μέρες του Hollywood ως ψυχαγωγικού επίκεντρου του κόσμου, οι Έλληνες έπαιξαν συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξή του. ΟAlexanderPantages, Έλληνας μετανάστης, έχτισε ένα εκτεταμένο δίκτυο 84 κινηματογράφων στις ΗΠΑ και τον Καναδά στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900 που σηματοδότησε την έναρξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Λίγα χρόνια αργότερα, ένας άλλος Έλληνας μετανάστης, ο Σπύρος Σκούρας που έφτασε στην Αμερική πάμπτωχος το 1910, άλλαξε για πάντα την ιστορία του κινηματογράφου. Ως Πρόεδρος της 20thCenturyFox επέβλεψε την παραγωγή μερικών από τα μεγαλύτερα κλασικά έργα του Hollywood και εισήγαγε την τεχνολογία του Cinemascope. Δεκάδες ηθοποιοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί και άλλοι επαγγελματίες του κινηματογράφου, Έλληνες ή Ελληνοαμερικανοί ξεχώρισαν επίσης στο Hollywoodαπό τα πρώτα χρόνια και μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και δεκάδων που κέρδισαν τα πολυπόθητα Όσκαρ για το ταλέντο και την τέχνη τους. Φυσικά, η Ελλάδα—τα τοπία, η ιστορία και η μυθολογία- αξιοποιήθηκε επίσης ως μούσα για τοHollywoodμε αμέτρητες ταινίες που γυρίστηκαν στην χώρα ή εμπνεύστηκαν από αυτή.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, 19:30

Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιουνίου – 23 Ιουλίου 2022
Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00,Σάββατο: 10:00 – 14:00, Κυριακές κλειστά

Είσοδος: Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 210 3680052 – www.hau.gr