Συναντήσεις με Θέα Κύκλος: «Μικρασία, Η Σκυτάλη της Μνήμης»

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022
18:30

Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί
με τον συγγραφέα Αλέξανδρο Μασσαβέτα

Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας

Για τις παλαιότερες γενιές η Μικρασία ήταν βίωμα, τραγούδια, γεύσεις, τόποι, χούγια, λαλιά, παραδόσεις, δεισιδαιμονίες, πλούτος συνύπαρξης με άλλες φυλές. Για τη δική μας γενιά είναι η μνήμη που κρατάμε στα χέρια μας, σαν σκυτάλη, για να την περάσουμε στους νεότερους. Τι διατηρούμε από αυτήν; Τι αφήνουμε πίσω; Πώς η ιστορία φτάνει ως εμάς;  


Έξι εκλεκτοί καλεσμένοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μιλούν για το αφήγημα της συνέχειας της Μικρασίας στην δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κύκλο εκδηλώσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, που θα διαρκέσει από τον Μάρτιο ως και τον Μάιο του 2022 με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται στο γυάλινο δώμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέα την Αθήνα και την παρουσία ολιγάριθμου κοινού λόγω πανδημίας αλλά θα αναμεταδίδονται ζωντανά τον ιστότοπο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο Youtube.  

Μαργαρίτα Πουρνάρα

Μετά τον ιστορικό Αλέξανδρο Κιτροέφ, δεύτερος προσκεκλημένος στις 31 Μαρτίου στις 18:30, είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέξανδρος Μασσαβέτας, ένας πολίτης του κόσμου που έζησε 13 χρόνια στην Τουρκία, ταξιδεύοντας από άκρη σε άκρη σε όλη την επικράτειά της. Καρπός των περιπλανήσεών του ήταν δύο καταπληκτικά βιβλία από τις εκδόσεις Πατάκη, «Κωνσταντινούπολη. Η Πόλη των Απόντων» και «Μικρασία. Το παλίμψηστο της Μνήμης». Σκοπός της βραδιάς είναι να κάνουμε έναν ανάπλου στην ιστορία και ό,τι απομένει από αυτήν, όχι μόνον στο μυαλό και στην ψυχή μας αλλά και στους ίδιους τους τόπους που κάποτε είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ρωμανία. Από την τσιμέντινη -σήμερα-  Σμύρνη που έχει παραδώσει τα τελευταία θραύσματα του παρελθόντος στους ελληνόφωνους Λεβαντίνους και τους Εβραίους, στην Νίκαια αναζητώντας τα ίχνη των Λασκαρίδηδων και από εκεί στο Αϊβαλί για να βρει το σπίτι της οικογένειας του Βενέζη και παλιές εκκλησίες που ακόμα στέκονται όρθιες. Η διαδρομή συνεχίζεται στην Ιωνία σε μισογκρεμισμένα μοναστήρια και τοπία που κράτησαν το φυσικό τους κάλλος, σε χωριά, πόλεις και λιμάνια που καλύπτονται από στρώματα λήθης και συχνά κακοποίησης.  

Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας σαν σύγχρονος περιηγητής έκανε ένα grand tour που άλλαξε την ζωή του αναζητώντας τα πνευματικά και υλικά ερείπια της χιλιόχρονης αυτοκρατορίας. Μαζί, θα ταξιδέψουμε στον τόπο και στον χρόνο για να δούμε τελικά ποιος κρατά την σκυτάλη της μνήμης. 

Ημερομηνία: Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022, 18:30

Διεύθυνση: Online στη σελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι μας στοYouTube (Hellenic American Union Athens – YouTube) 

Παρακολούθηση: Ελεύθερη παρακολούθηση με προεγγραφές στο site της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Πληροφορίες: Διεύθυνση Πολιτιστικών (2103680052), culture@hau.gr, www.hau.gr