Παρουσίαση βιβλίου «Ταινίες δρόμου» του Δημήτρη Κοτσέλη | Αθήνα | 5 Οκτωβρίου 2021

Οι εκδόσεις Ιωλκός σάς προσκαλούν στη βραδιά παρουσίασης της ποιητικής συλλογής «Ταινίες δρόμου», του Δημήτρη Κοτσέλη, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ., στην αυλή του Τεχνοχώρου Φάμπρικα (Μεγ. Αλεξάνδρου 125, Αθήνα, 2103411651). Την παρουσίαση θα κάνουν: Κώστας Θ. Καλφόπουλος (συγγραφέας), Πόλυ Λυκούργου (κριτικός κινηματογράφου, Flix.gr), Δημήτρης-Χρυσός Τομαράς (διευθυντής του περιοδικού recto/verso). Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Εγγλεζάκη. Την μουσική επιμέλεια της βραδιάς καθώς και το συντονισμό της παρουσίασης θα αναλάβει ο Διονύσης Νοταράκης (δημοσιογράφος).


Το υλικό της συλλογής Ταινίες Δρόμου είναι γραμμένο στην πλειονότητα του την περίοδο πριν την οικονομική κρίση. Βασικό του μοτίβο είναι η περιπλάνηση σε δύο τόπους: τους εξωτερικούς χώρους των ανοικτών τοπίων και τα κλειστοφοβικά τερέν της σκέψης του αφηγητή.

Πρώτο σημείο αναφοράς για τα πεζά αυτά ποιήματα υπήρξε η λεγόμενη σκηνή των Beat αλλά και εκείνη των «συνομιλητών» τους (Σπύρος Μεϊμάρης, Πάνος Κουτρουμπούσης, Τάσος Δενέγρης).
Δεύτερο σημείο αναφοράς για τη συγγραφή τους υπήρξε η κινηματογραφική τριλογία της περιπλάνησης του Wim Wenders (H Αλίκη στις Πόλεις, Η λάθος κίνηση, Στο Πέρασμα του Χρόνου). Η φόρμα των γραπτών της συλλογής διαπνέεται τόσο από τη δομή των χαϊκού όσο και από τη λογική του κινηματογραφικού μοντάζ.

Οι Ταινίες Δρόμου είναι η πρώτη ποιητική συλλογή του Δημήτρη Κοτσέλη.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=CFwuQL__GhA


O Δημήτρης Κοτσέλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Θεωρία του Κινηματογράφου κι Αγγλική Φιλολογία στο University of the West of England κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία και το σενάριο στο Sheffield Hallam University. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους (Ferryman, Ο Μηχανικός), ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση (Τα Στέκια) και τον κινηματογράφο, και μουσικά βίντεο. Διδάσκει σκηνοθεσία και γράφει στο περιοδικό Πολάρ. Οι Ταινίες δρόμου είναι το πρώ­το του βιβλίο.