Με τα λόγια (γίνεται) | 4Μ: Πολυδούρη – Αξιώτη – Χατζηλαζάρου – Αραβαντινού

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις
«Με τα λόγια (γίνεται)», ως προοίμιο της 10ης περιόδου τους, παρουσιάζουν αφιέρωμα στο ποιητικό έργο της Μαρίας Πολυδούρη (1902-1930), της Μέλπως Αξιώτη (1905-1973), της Μάτσης Χατζηλαζάρου (1914-1987), και της Μαντώς Αραβαντινού (1926-1998). Δώδεκα σύγχρονες Ελληνίδες ποιήτριες επιλέγουν, διαβάζουν και σχολιάζουν από το έργο των τεσσάρων παλαιότερων ποιητριών.

Η εκδήλωση προβάλλεται την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, στις 19:30, στα Youtube κανάλια της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Με τα λόγια (γίνεται) και στο Facebook της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Το «Με τα λόγια (γίνεται)» έχει ήδη αφιερώσει από μια αντίστοιχη εκδήλωση στην Ελένη Βακαλό και στην Ζωή Καρέλλη. Αυτή η αναψηλάφηση του νεοελληνικού ποιητικού κανόνα (που έχει επίσης συμπεριλάβει τον Κάλβο, τον Καβάφη, τον Παπατσώνη, τον Καρυωτάκη με τους συγχρόνους του, τον Ελύτη και τον Εγγονόπουλο) συμπληρώνεται φέτος με ένα τετραπλό αφιέρωμα σε ποιήτριες που χρονικά απέχουν μεταξύ τους περίπου μια γενιά (25 έτη), μα όλες μαζί και καθεμιά με την δική της γραφή –και με το μικρό ή μεγαλύτερο σε έκταση ποιητικό έργο της–  δείχνουν και πραγματώνουν ένα αξιοθαύμαστο εύρος ποιητικών τρόπων που αποτελούν ακόμα πηγή έμπνευσης για μας σήμερα.

Το έργο των τεσσάρων παλαιότερων ποιητριών επανεπισκέπτονται, επιλέγοντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας οι σύγχρονες ομότεχνές τους Φοίβη Γιαννίση, Άννα Γρίβα, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Ακριβή Κακλαμάνη, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Θεώνη Κοτίνη, Δήμητρα Κωτούλα, Παυλίνα Μάρβιν, Γιάννα Μπούκοβα, Ιφιγένεια Ντούμη, Όλγα Παπακώστα και Δανάη Σιώζιου.

Μια μικρή πρόγευση του αφιερώματος (αρχικώς προγραμματισμένου για την περσινή περίοδο, αλλά αναβληθέντος λόγω του #μένουμεσπίτι) είχε παρουσιαστεί μέσω διαδικτύου τον περασμένο Απρίλιο.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, 19:30: Ημερομηνία

Διεύθυνση: YouTube-Ελληνοαμερικανική Ένωση

YouTube-Με τα λόγια (γίνεται)

Facebook-Ελληνοαμερικανική Ένωση

Πληροφορίες: Ελεύθερη online

Παρακολούθηση: Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), culture@hau.gr, www.hau.gr/culture

Με τα λόγια (γίνεται), metalogiaginetai.blogspot.gr www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai/