Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής για το Master Class Θεάτρου του Ανδρέα Μανωλικάκη

Ανδρέας Μανωλικάκης

Το επιτυχημένο εντατικό σεμινάριο θεάτρου με θέμα την «Ανάλυση του Κειμένου» και πώς αυτή εφαρμόζεται στη θεατρική εκπαίδευση και πρακτική, πραγματοποιείται για ενδέκατη χρονιά από την Ελληνοαμερικανική Ένωση. Το σεμινάριο, που απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρικούς συγγραφείς, σεναριογράφους, μεταφραστές και θεατρολόγους, διδάσκει ο πρώην Πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Actors Studio Drama School,  Ανδρέας Μανωλικάκης.

Η «Ανάλυση του Κειμένου» βοηθά τον πρακτικό και θεωρητικό του θεάτρου να ανακαλύψει, ανάμεσα και κάτω από τις λέξεις του έργου, τις πληροφορίες εκείνες που θα τον οδηγήσουν να κάνει τις πιο καίριες επιλογές. Η δουλειά επικεντρώνεται στην κατανόηση και ανάπτυξη όλων των στοιχείων της ιστορίας και των χαρακτήρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην πραγματικότητα της κάθε στιγμής του έργου. Η διαδικασία αυτή διεγείρει τη φαντασία, την ευαισθησία, τη λογική του καλλιτέχνη.

Η διδασκαλία του Ανδρέα Μανωλικάκη στο σεμινάριο θα βασιστεί στο Σύστημα Stanislavski και τη Μέθοδο του Actors Studio. Εκτός άλλων, θα αναλυθούν αποσπάσματα από κλασικά και σύγχρονα θεατρικά κείμενα. Επίσης θα γίνει αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξη του Συστήματος Stanislavski καθώς και ειδικές ασκήσεις που φέρνουν τον καλλιτέχνη σε επαφή με το προσωπικό του υλικό.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

 Το σεμινάριο διεξάγεται 11-14 Ιανουαρίου 2021, 11:00 – 16:00. Η συμμετοχή είναι εφικτή μόνο μετά από έγκριση της αίτησης συμμετοχής, που οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης www.hau.gr/culture

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς υγειονομικής προστασίας του Υπουργείου Υγείας και ακολουθώντας τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.


Ο Ανδρέας Μανωλικάκης είναι πρώην Πρόεδρος (2006-Ιούνιος 2020) του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Actors Studio Drama School (Master of Fine Arts) στο Pace University της Νέας Υόρκης, όπου σήμερα συνεχίζει να είναι Καθηγητής υποκριτικής και σκηνοθεσίας καθώς και Πρόεδρος του Τμήματος Σκηνοθεσίας. Είναι επίσης δια βίου μέλος του Actors Studio καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Έχει διδάξει σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας και ανάλυσης κειμένου σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βερολίνο, Παρίσι, Βουκουρέστι, Σίμπιου (Ρουμανία), Αθήνα, Χανιά, Ναύπλιο, Θεσσαλονίκη. Έχει μεταφράσει στα Ελληνικά το βιβλίο Βαχτάνγκοφ, Μαθήματα Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής του Νικολάι Γκόρτσακοφ, το οποίο εκδόθηκε στην Αθήνα, το 1997. Ως σκηνοθέτης αλλά και ως ηθοποιός, εργάστηκε στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη (στο Broadway, στο Actors Studio, στο Εθνικό Θέατρο του Ανατολικού Παρισιού και αλλού). Ο Ανδρέας Μανωλικάκης συμπεριλαμβάνεται στα βιογραφικά αρχεία του Marquis Who’s Who για την συνεισφορά του στο χώρο της εκπαίδευσης.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Τόπος διεξαγωγής: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα

Πληροφορίες: 210 3680052, www.hau.gr/culture