Πρόσκληση στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και στη διάλεξη του Πολύβιου Ανεμογιάννη με θέμα: “Βελούδινη επανάσταση 1989”

Το Τσεχικό Κέντρο Πολιτισμού της Αθήνας και το New York College σας προσκαλούν στην έκθεση φωτογραφίας και στη διάλεξη του κ. Πολύβιου Ανεμογιάννη «Βελούδινη Επανάσταση 1989»

Στα πλαίσια των εορτασμών των 30 ετών από την επανάκτηση της ελευθερίας της Τσεχικής Δημοκρατίας και τη Βελούδινη Επανάσταση της 17ης Νοεμβρίου 1989, η έκθεση θα παρουσιάσει σπάνιες εικόνες από αυτή την τόσο σημαντική στιγμή της ιστορίας της χώρας.

Ο Πολύβιος Ανεμογιάννης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1960, σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ, ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου καλλιέργησε την αγάπη του για τη φωτογραφία και και διεύρυνε τις γνώσεις τοu. Από το 1989 βρίσκεται στο Παρίσι, εργάζεται στην εφημερίδα Le Monde και συγχρόνως εκθέτει τις φωτογραφίες του σε πολλές προσωπικές και ομαδικές εκθέσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Το Δεκέμβριο του 1989 ταξίδεψε στην Πράγα για να παρακολουθήσει από κοντά τα πολιτικά γεγονότα που συντάραξαν την Τσεχία και σημάδεψαν την ιστορία όλης της Ευρώπης. Απαθανάτισε την ημέρα της παραίτησης της κομουνιστικής κυβέρνησης της Τσεχοσλοβακίας και την οριστική πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Έπειτα από μήνες διαδηλώσεων η ιστορία της χώρας γύρισε σελίδα.

«Οι φωτογραφίες της έκθεσης έχουν ως σκοπό να μεταφέρουν τα ανάμεικτα συναισθήματα που διαπερνούσαν το πλήθος. Κοιτάζοντάς τες μπορούμε σχεδόν να ακούσουμε τις κραυγές ελπίδας αλλά και τις απέραντες σιωπές των ανθρώπων…» λέει ο κ. Ανεμογάννης.

Στην διάλεξη θα προβληθούν πολλές ακόμα εικόνες, ενώ ο κ. Ανεμογιάννης θα μιλήσει για την ατμόσφαιρα των ημερών όπως την έζησε ο ίδιος εκείνη την ταραχώδη περίοδο στην Πράγα.

Το ευρύ κοινό, αλλά και οι νέοι φοιτητές του NYC θα μάθουν περισσότερα για την ιστορία της Ευρώπης του 20ου αιώνα. Η στενή σχέση του ΝΥC με την Πράγα, όπου βρίσκεται το University of New York in Prague, το καταστά το πιο κατάλληλο μέρος για την διάλεξη.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Νοέμβρη.

Είσοδος ελεύθερη