Πρόσκληση Λογοτεχνικού Ενδιαφέροντος

Το «Αrt Wave» και οι «Εκδόσεις Οδός» είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την προκήρυξη Πρόσκλησης Λογοτεχνικού Ενδιαφέροντος, η οποία θα οδηγήσει στην έκδοση ενός βιβλίου.

ΓΕΝΙΚΗ ΙΔΕΑ – ΣΤΟΧΟΣ

    Αρχαία όσο η γραφή, τα graffiti αποτύπωσαν σκέψεις και συναισθήματα ανθρώπων που τα συνέταξαν και η ιστορία τους κατέχει ιδιαίτερο ρόλο στην Ιστορία της Τέχνης όπως και την Αρχαιολογία.

Από την άλλη μεριά, οι αρχαίες ελληνικές επιγραφές αποτελούσαν εγχάρακτα κείμενα σε πέτρα, διάφορων εκτάσεων, που κάλυπταν ένα μεγάλο μέρος της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής.

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram κ.λπ.), ενώ, αφενός, “συναντιούνται” σε αρκετά σημεία με τα graffiti και τις επιγραφές, λόγω των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν στο νέο χώρο μετάδοσής τους, παρουσιάζουν και κάποιες  σημαντικές διαφορές.

Η αίσθηση ότι οι ιδιομορφίες που χαρακτηρίζουν τον χώρο κοινωνικής δικτύωσης έχουν διαμορφώσει έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής, ως προς τη σύνταξη και την πρόσληψή της, μας οδήγησε στη σκέψη της διεξαγωγής μιας συζήτησης για την πιθανότητα έκφρασης ενός ορισμού αυτής της γραφής ως ενός νέου λογοτεχνικού είδους. Σε μια προσπάθεια, μέσα από εισαγωγικά κείμενα, να εντοπίσουμε τις ιδιαιτερότητες αυτές, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην έκδοση ενός βιβλίου, το οποίο θα φιλοξενεί παράλληλα και έναν αριθμό αναρτήσεων που θα επιλεγούν μέσα από τον διαγωνισμό. 

  ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα ενεργά σε κοινωνικά δίκτυα μέλη (Facebook, Instagram, Twitter κ.λπ.), ανεξαρτήτου ηλικίας.
  • Οι αναρτήσεις-κείμενα που θα υποβληθούν θα πρέπει να έχουν ήδη αναρτηθεί σε κάποιο από τα προαναφερθέντα κοινωνικά δίκτυα.
  • Η έκταση του κειμένου δεν θα πρέπει να ξεπερνά το όριο των πενήντα (50) λέξεων.
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι, με μοναδική προϋπόθεση η γλώσσα συγγραφής του κειμένου να είναι η Ελληνική.
  • Τα κείμενα-αναρτήσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των συμμετεχόντων και να μην έχει προηγηθεί η έκδοσή τους.
  • Ο κάθε υποψήφιος με τη συμμετοχή του υποχρεούται να υποβάλλει από ένα ελάχιστο αριθμό τεσσάρων (4) έως ένα μέγιστο αριθμό δέκα(10) αναρτήσεων-κειμένων. 
  • Τα διακριθέντα κείμενα θα φιλοξενηθούν σε ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Οδός.
  • Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει την αποδοχή των παραπάνω όρων συμμετοχής.

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζεται (με αλφαβητική σειρά) από τους:

Βίκυ Γκούγια  (Φιλόλογος, Επιμελήτρια των Εκδόσεων Οδός)

Γιάννης Δημογιάννης (Φιλόλογος, Μεταπτυχιακός στη Δημιουργική Γραφή)

Μίνα Πετροπούλου (Φιλόλογος, Dr Κοινωνιολογίας, Κριτικός Λογοτεχνίας)

Χάρης Ταμπάκης ( Διδάκτωρας Φιλοσοφίας)

Ημερομηνία έναρξης της Πρόσκλησης Λογοτεχνικού Ενδιαφέροντος ορίζεται η  20/05/2019 και ως καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής σε αυτό ορίζεται η 30/09/2019.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Τα έργα μπορούν  να υποβληθούν με δύο(2) τρόπους:

Α. Κάνοντας like και στέλνοντας μήνυμα στην σελίδα των Εκδόσεων Οδός  στο Facebook 

Β. Κάνοντας like στην σελίδα των Εκδόσεων Οδός και στέλνοντας mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση ekdoseisodos@gmail.com. 

Στο μήνυμά σας θα πρέπει να αναγραφούν:

  • Τίτλος: Για την Πρόσκληση Λογοτεχνικού Ενδιαφέροντος
  • Όνομα και Επώνυμο.
  • Ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail).
  • Τηλέφωνο (προαιρετικό).
  • Ένα(1) αρχείο Word ή PDF που θα περιέχει όλα τα κείμενα που θα υποβάλλετε στον Διαγωνισμό.

 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ως έγκυρο προς συμμετοχή αρχείο θα ληφθεί εκείνο το ένα (1) αρχείο Word ή PDF που θα σταλεί και που θα περιέχει ΟΛΑ τα κείμενα του ενδιαφερόμενου και όχι διαφορετικά αρχεία με διαφορετικά κείμενα σε καθένα από αυτά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Οι αποφάσεις της επιτροπής θα δημοσιευθούν στην σελίδα  των Εκδόσεων Οδός.  Επιπρόσθετα, οι νικητές θα λάβουν προσωπικό μήνυμα στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση.

Επιπλέον πληροφορίες και διευκρινίσεις: ekdoseisodos