Όρσα Δρετάκη | Το γιασεμί της ερήμου

© Toni Frissell

Άλλαξα πολλά βλέμματα πριν σε βρω. Γιασεμί της ερήμου. Κι ήταν όλα, λες, που έβγαιναν μέσα από την ομίχλη. Μακρινών λιμανιών, που δε νοστάλγησα από τότε. Καΐκι σε θύελλα, ο νους. Ψάχνει απάγκιο. Μέσα στις μορφές του Μορφέα. Που έρχονται και φεύγουν, καθώς το φως. Κάθε λιόγερμα. Κι είναι το σκοτάδι, μελάνι, με μια στάλα αίμα και ένα πέταλο από τριαντάφυλλο. Κι ύστερα λες, πως ξέχασα πιά πως μοιάζεις. Λες και δε σε γνώρισα ποτέ μου. Λες και δε ταξίδεψα ποτέ, στις ερήμους σου, καθώς και στις δικές μου. Μα, ξέρω πως, ίσως δε θα ξαναντικρύσω το Νότο και την αλμύρα του, όπως τον ένιωθα. Άλλος είμαι τώρα. Όπως άλλος είναι και ο Νότος. Άλλαξα πολλά βλέμματα για να σε βρω. Κι ίσως ακόμα ψάχνω. Μέσα στα βότσαλα πάνω σ’ ένα περβάζι, με βασιλικά και γαρίφαλα. Κι είναι λες, η κανέλα και το μοσχοκάρφι, που μ’ έχουν στοιχειώσει. Καθώς ο δρόμος ήταν, μακρύς. Κι ίσως ακόμα να ‘ναι άλλος τόσος. Μέχρι τις πηγές του ποταμού των δακρύων και των κέδρων. Θα ‘θελα να ‘χω άλλα τόσα βλέμματα να ψάχνω. Τα κρυμμένα σπήλια στις άκρες των ριζίτικων τραγουδιών. Στις άκρες του δαντελένιου γέλιου σου. Και μετά να σκαρφαλώσω στην μυρωδιά του θυμαριού. Που χάνεται, μέχρι εκεί που αρχίζει η έρημος. Εκεί στο Νότο. Με τα κάστρα που γυρνούν κάθε Μάη, οι Δροσουλίτες. Στην άκρη του λυκόφωτος. Στην άκρη της αυγής. Άκρη άκρη στο πέλαγο, με τις γοργόνες και τις χαμένες πυγολαμπίδες, που άστρη γίνανε τώρα. Άλλαξα πολλά βλέμματα πριν σε βρω. Γιασεμί της ερήμου.


 

H Όρσα Δρετάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Το Άλικο Μπλε (Γαβριηλίδης 2016). Τότε που το σκοτάδι και το φως αγαπήθηκαν (Γραφομηχανή 2015). Στο θρόισμα του φεγγαριού (Γαβριηλίδης 2013). Το μπαχάρι της αυγής (poema 2013). Χάιδεψε ο άνεμος το φως (Βόλος 2011).
Έχει δική της περιοδική στήλη «Λέξεις πίσω από τον μύθο», στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί 56 άρθρα της.