#TextMe_Lab // Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου // “Ονειρωρυχείο” της Αντριάνας Μίνου

*2 Ιουνίου – Αντριάνα Μίνου: Ονειρωρυχείο*

O *ATOPOS CVC* http://atopos.gr εγκαινιάζει έναν ολόκληρο χρόνο δράσεων γύρω από το βιβλίο, το κείμενο, την τέχνη και την ανάγνωση στο πλαίσιο της διοργάνωσης “*Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου*” με τίτλο #TextMe σε επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ερευνητής Φιλ Ιερόπουλος ανέλαβε να επιμεληθεί το πρόγραμμα *#TextMe_Lab* το οποίο περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, performances και μικρές εκθέσεις καλλιτεχνών/ιδων και ακαδημαϊκών. Το συνδετικό νήμα του προγράμματος είναι οι υβριδικές γλώσσες που προκύπτουν όταν το κείμενο συνδυάζεται με άλλα καλλιτεχνικά μέσα. Η οπτική ποίηση, το spoken word και τα όρια μεταξύ ποίησης και ηχητικής τέχνης, τα σύγχρονα γλωσσικά φαινόμενα στη διαδικτυακή ποπ κουλτούρα και τα νέα μέσα, καθώς και η σχέση λέξης και οθόνης, είναι κάποια από τα κύρια θέματα του #Textme_Lab. To “*Ονειρωρυχείο* https://www.facebook.com/oneirwryxeio είναι η πέμπτη εκδήλωσή του.

*19:30 Εγκατάσταση του Ονειρωρυχείου μέσα στο Fluffy Library21:00 Περφόρμανς με το σύνολο Coocoolili*

ATOPOS CVC: Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, Αθήνα

<https://maps.google.com/?q=%CE%A3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82+72,+%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF,+%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1&entry=gmail&source=g>

(κοντά στους σταθμούς μετρό Κεραμεικός και Μεταξουργείο)

*Είσοδος ελεύθερη*

Ένα ραντεβού σε λαβύρινθο, ένα καλειδοσκόπιο ονείρων, ένα ημερολόγιο ανέλπιστων συναντήσεων. Το Ονειρωρυχείο θα μπορούσε να ανήκει στο είδος του μυθιστορήματος, αλλά σε ένα είδος μυθιστορήματος θραυσματικού που απορρίπτει την αφηγηματική γραμμικότητα, ακολουθώντας αντ’αυτής τη «λογική» των ονείρων και αντιμετωπίζοντας την πράξη της ανάγνωσης ως performance και τελετουργία.

Το Ονειρωρυχείο είναι το δεύτερο βιβλίο της Αντριάνας Μίνου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις *Παράξενες Μέρες https://paraxenesmeres.gr. Το βιβλίο κινείται γύρω από το θεματικό τρίπτυχο όνειρο – λαβύρινθος – συνάντηση και αποτελείται από τρεις διαφορετικές συγγραφικές «φωνές», οι οποίες εναλλάσσονται, ενώ το κάθε ύφος είναι τυπωμένο σε διαφορετική φορά, ένα ίσια, ένα πλάγια κι ένα ανάποδα. Με αυτόν τον τρόπο η αίσθηση μιας ονειρικής διαδρομής σε λαβύρινθο, η οποία διαπνέει ολόκληρο το βιβλίο, περνάει και στην ίδια την πράξη της ανάγνωσής του, καθώς ο αναγνώστης μπορεί να το διαβάσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, είτε κρατώντας πάντα το βιβλίο με τον ίδιο τρόπο και διαβάζοντας κάθε φορά μόνο τις σελίδες που είναι τυπωμένες με την ίδια φορά, είτε – αν αποφασίσει να διαβάσει όλες τις σελίδες με τη σειρά από την αρχή ως το τέλος – στρέφοντας το βιβλίο γύρω γύρω ανάλογα με τη φορά που είναι τυπωμένες οι σελίδες. Δύο μάλιστα από τις σελίδες μπορούν να αναγνωστούν μόνο μέσα από καθρέφτη. Μέσα από την ονειρική υφή, το ανοιχτό σχήμα και τη θραυσματικότητα, το Ονειρωρυχείο αναγνωρίζει και «ξαναχαρίζει» στον κάθε αναγνώστη ξεχωριστά την ελευθερία να συναρμολογεί το βιβλίο μέσα στο μυαλό του, ενώ ταυτόχρονα διεκδικεί – παρά την ονειρική του υπόσταση – μια θέση στην «πραγματικότητα» του αναγνώστη, λες και προσπαθεί να ενσαρκωθεί μέσα από την τελετουργική διαδικασία της ανάγνωσής του. Την ενσάρκωση του Ονειρωρυχείου μέσα στους χώρους του Άτοπος έχει αναλάβει το σύνολο Coocoolili, μια ομάδα μουσικής performance με βάση το Λονδίνο που ψάχνει απεγνωσμένα το περιβόητο «μεταξύ σοβαρού και αστείου». Τα δωμάτια του Άτοπος μεταμορφώνονται σε έναν ονειρικό λαβύρινθο κατοικημένο από θραύσματα του βιβλίου, τα οποία το κοινό μπορεί να εξερευνήσει μέσα σε ένα installation/τελετουργικό παιχνίδι λέξεων, εικόνων και ήχων που οδηγούν σε μια συνάντηση με μια (ίσως) απροσδόκητη ερώτηση: εγώ διαβάζω το βιβλίο ή το βιβλίο εμένα; Η διαδρομή καταλήγει σε μια μουσική performance με αποσπάσματα του βιβλίου πλαισιωμένα από μεγάλα σουξέ τα οποία το κοινό είναι (παραπάνω από) ευπρόσδεκτο να (σιγο)τραγουδήσει.

*Coocoolili: Άρτεμις Ιγνατίδου, Αντριάνα Μίνου, Μαρία Ξυπάκη, Χάρης Σασλής,

Κριστίν ΣωφρονίουVideo: Εύη ΜίνουInstallation: Αντριάνα Μίνου*

*Βιογραφικά*

Η *Αντριάνα Μίνου* http://www.andrianaminou.com/greek είναι κυρίως μουσικός και συγγραφέας και ζει στο Λονδίνο από το 2004. Το 2010 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή πάνω στα τελευταία έργα του συνθέτη Γιάννη Χρήστου στο Goldsmiths, University of London. Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος πολλών συνόλων μουσικής performance όπως οι Oiseaux Bizarres Εnsemble, Coocoolili, Vladimir&Εstragon piano Duo κ.α. Το φθινόπωρο του 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες το δεύτερο βιβλίο της, «Ονειρωρυχείο», ένα θραυσματικό μυθιστόρημα σε σχήμα λαβύρινθου, όπου εξερευνά μεταξύ άλλων την πράξη της ανάγνωσης ως performance και τελετουργία.

Το σύνολο *Coocoolili * https://coocoolili.wordpress.com είναι μια ομάδα μουσικών/performers που παρουσιάζουν τακτικά βραδιές μουσικής performance γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα στο μπαρ/μουσική σκηνή Jamboree του Λονδίνου. Το σύνολο αποτελείται από μια σταθερή ομάδα που συνεργάζεται και με καλεσμένους καλλιτέχνες, τραγουδιστές, stand up comedians, performers, χορευτές, μαριονετίστες, ποιητές, μάγους (!) που παρουσιάζουν δουλειά τους πάνω στο θέμα της κάθε βραδιάς. Στις παραστάσεις τους συνδυάζουν πολλά διαφορετικά στυλ με ξεδιάντροπη ευκολία, ανάλογα με τη διάθεσή τους και το αλλοπρόσαλλο γούστο τους.