Νέα κυκλοφορία από τις Εκδόσεις Κίχλη | Σενέκας : Αποκολοκύνθωση

Σενέκας
Αποκολοκύνθωση
Μενίππεια σάτιρα

Εισαγωγή-Μετάφραση-Σχόλια: Σταύρος Τσιτσιρίδης
Σειρά: Αρχαία Ελληνική και Λατινική Γραμματεία / Υπομνήματα και Μελέτες – 1
Σελίδες: 288 • Σχήμα: 13,9 x 21,6 εκ. • ISBN: 978-618-5461-53-9 • Τιμή: 19,80 €

 

Η ΑΠΟΚΟΛΟΚΥΝΘΩΣΗ του Σενέκα αποτελεί τη μοναδική πλήρως σωζόμενη αρχαία μενίππεια σάτιρα, λογοτεχνικό υποείδος που χαρακτηριζόταν από την οργανική ανάμειξη διαφορετικών στοιχείων (κυρίως του πεζού με τον έμμετρο λόγο), την παρωδία λογοτεχνικών ειδών και τον έντονα φανταστικό χαρακτήρα του αφηγηματικού περιεχομένου. Το έργο γράφτηκε πιθανώς το 54 μ.Χ. και περιγράφει την, ματαιωθείσα τελικώς, αποθέωσιν του άρτι δολοφονηθέντος αυτοκράτορα Κλαυδίου. Ο ανώνυμος αφηγητής της σάτιρας παρακολουθεί το τέλος του αυτοκράτορα και εξιστορεί όσα ακολούθησαν: την εμφάνισή του ενώπιον της Συγκλήτου των Ολυμπίων θεών στον ουρανό, τη δίκη και τελικά την καταδίκη του από το δικαστήριο του κάτω κόσμου.

«Ως προς το σπινθηροβόλο και μοχθηρό πνεύμα λίγα έργα της λατινικής γραμματείας μπορούν να συγκριθούν με τη μόνη πλήρως σωζόμενη μενίππεια σάτιρα, μια σάτιρα πάνω στη ζωή και στον θάνατο του αυτοκράτορα Κλαυδίου […]. Η μεγαλύτερη από τις πολλές τέρψεις που προσφέρει το μικρό αυτό αριστούργημα έγκειται στον τρόπο με τον οποίο καταφέρονται χτυπήματα προς κάθε κατεύθυνση». 

Frank Goodyear

«Η Αποκολοκύνθωση είναι μια από τις πιο ευφυείς και σκανδαλώδεις, αλλά επίσης δραστικές και οξυδερκείς σάτιρες στα λατινικά».

Gilbert Highet

«… το πιο αστείο έργο της λατινικής λογοτεχνίας ύστερα από τις κωμωδίες του Πλαύτου».

Martha Nussbaum

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΤΣΙΡΙΔΗΣ είναι καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και του Αρχαίου Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει επίσης διδάξει αρχαία ελληνική και λατινική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Saarland. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία: Platons Menexenos. Einleitung, Text und Kommentar (B.G. Teubner: Στουτγάρδη / Λειψία 1998)· Η γένεση της λογοτεχνικής ερμηνείας. Η ερμηνεία του ποιήματος του Σιμωνίδη στον Πρωταγόρα του Πλάτωνα (Στιγμή: Αθήνα 2001)· Beiträge zu den Fragmenten des Klearchos von Soloi (Walter de Gruyter: Βερολίνο / Νέα Υόρκη 2013). Έχει δημοσιεύσει (σε συνεργασία με άλλους) τρίτομη Ανθολογία της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας (ΟΕΔΒ: Αθήνα 2000), καθώς επίσης πολλά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαίου Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πατρών και, από το 2011, διευθυντής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Λογείον / Logeion. A Journal of Ancient Theatre, που εκδίδεται από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.