“Ήσυχα νερά / Silent waters” μια μικρή χαϊκού ιστορία | 7 χαϊκού της Μαρίας Παπατζέλου και 7 φωτογραφίες του Γιώργου Διγαλάκη

 


κλεφτή ανάσα

με θόρυβο έπεσε
ξέρω, την κρατάς


ανάμεσά μας

σπουργίτια μαζεύτηκαν
για να χορτάσουν

ξύλινη γλώσσα
στου ουρανού το στόμα
βύθισε το φως

και ούτε πίσω,
ούτε μπροστά μου είσαι-
κολύμπα, μου λες

σκούριασε ο νους
γοργά χτυπά η καρδιά
στο μαξιλάρι

αλλού κοιτάζεις
μακριά, τόσο κοντά
όμως, με βλέπεις

μικρός γίγαντας
τα σύννεφα έδιωξε
στο ελάχιστο

 


Γιώργος Διγαλάκης

https://www.digalakisphotography.com

Ο Γιώργος Διγαλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Η πρώτη του επαφή με τη φωτογραφία ήταν το 1974, όταν έλαβε μια «Nettar» ως δώρο από τον πατέρα του. Από τότε η κάμερα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής του ζωής. Μόνο το 2009 όμως βρήκε τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο για να μελετήσει σοβαρά τη φωτογραφία και παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας με καθηγητή τον Τάσο Σχίζα.
Ο μινιμαλισμός, τόσο ως καλλιτεχνικό κίνημα όσο και ως φιλοσοφία ζωής, έχει επηρεάσει τη δουλειά του. Η επιρροή από μινιμαλιστές φωτογράφους, όπως ο Michael Kenna, φαίνεται ξεκάθαρα στα θαλασσινά τοπία του.
Σήμερα διδάσκει τις τεχνικές της φωτογραφίας τοπίου και μακράς έκθεσης διαδικτυακά, σε φωτογράφους από όλο τον κόσμο. Έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Βασικές Αρχές της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας», ενώ εκπαιδευτικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά LEMAG, Dejavu, Minimalism κ.λ.π.
Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στα Ιωάννινα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Η δουλειά του έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα, όπου το 2018 ανακηρύχθηκε νικητής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας κερδίζοντας το Βραβείο “Ερμής”. Το 2020 ήταν ένας από τους έξι Έλληνες φωτογράφους όλων των εποχών που συμπεριλήφθηκαν στη σειρά ντοκιμαντέρ «Hunters of Eternity» για την ελληνική τηλεόραση (Cosmote History Channel). Το 2021 του απονεμήθηκε ο τίτλος «Φωτογράφος της Χρονιάς» στον έγκριτο διεθνή διαγωνισμό «Visions International Photo Awards», στην Τουλούζη της Γαλλίας.

 


Μαρία Παπατζέλου

Eικαστικός, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Συνεπιμελείται ομαδικές εικαστικές δράσεις, ασχολείται με το ραδιόφωνο και τη σκηνογραφία, ενώ είναι μέλος της Εταιρείας Θεάτρου «Μαίωτρον» . Γράφει ποίηση Χαϊκού και πρόσφατα εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Inner Connections of the Liquid Sky” 2020 στην Ιαπωνία (JAPAN CODE BOOKS) σε μετάφραση και σχόλια του Masashi Nakamura και στην Ελλάδα “Εσωτερικές συνδέσεις του υγρού ουρανού” 2021 από τις Εκδόσεις “οδός” και μολις κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το δεύτερο βιβλίο “Four Elements in Mythology” που συνεπιμελήθηκε μαζί με τον κ.Μ.Νακαμούρα και το οποίο έχουν συνγράψει μαζί με διακεκριμένους αρχαιολόγους, επιστήμονες και συγγραφείς από την Ελλαδα την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Haibun της περιλαμβάνεται στην ανθολογία Luz Del Mes Tri-Anthology (2020).
Ως εικαστικός έχει παρουσιάσει 7 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό(Ιαπωνία/Ινδία/Αγγλία/Γαλλία).
Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.