Νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Βακχικόν | Τόσο μακριά, τόσο κοντά

Συγγραφέας: Συλλογικό
Ανθολόγηση: Διονύσης Μαρίνος
Εξώφυλλο: Dima Pechurin (Unsplash.com)
Χρονολογία: Ιούνιος 2021
Είδος: Διηγήματα
ISBN: 978-960-638-252-9
Σελίδες: 106

Kλεισμένος σε μια πνιγηρή ιδιωτικότητα, μακριά από τη συνάφεια και τη σάρκινη αίσθηση του παρόντος, ο συγγραφέας μαθαίνει αυτό που οι άλλοι αδυνατούν να κατανοήσουν. Την πλέρια ελευθερία που σου παρέχει η απουσία του ρέοντος χρόνου. Η δύναμη που μεταγγίζει τη θέληση σε λέξεις.

Η φετινή χρονιά, λόγω της πανδημίας, ήταν δύσκολη. Για πρώτη φορά χρειάστηκε να κάνουμε όλα τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Να μάθουμε να λειτουργούμε με την αποδοχή της αναγκαίας απόστασης. Μια μορφή προστασίας από την παρουσία των άλλων που σε άλλες εποχές θα προσιδίαζε σε μοναχικούς λύκους και λοιπούς μισάνθρωπους, ενώ στις μέρες μας είναι μια αναγκαιότητα στη μάχη της προφύλαξης.

Ακόμη κι έτσι, όμως, αποδείχθηκε πως η λογοτεχνία έχει την ικανότητα να διαπερνάει τοίχους, να σπάει τα δεσμά των απαγορεύσεων, να μη φοβάται να βυθιστεί στην ανθρώπινη ουσία ανεξάρτητα από τις συνθήκες που βιώνει ο δημιουργός.

Τα 23 διηγήματα που βρίσκονται σ’ αυτόν τον τόμο είναι αποτέλεσμα μιας εξάμηνης προσπάθειας, κάτω από περίεργες συνθήκες, η οποία κατέληξε ευδόκιμα. Εντέλει, δεν μας φόβισε ούτε ο κορωνοϊός.

Διονύσης Μαρίνος

*

Οι συγγραφείς: Ντέπη Ζούνη, Μαίρη Καλανδαρίδου, Μαρία Τζιαούρη-Χίλμερ, Μαρία Μανωλέλη, Μάρα Παυλοπούλου, Απόστολος Θεοδωρόπουλος, Ελένη Ιωαννίδου, Σίσσυ Αγγελάκου, Νόρα Αναγνώστου, Μαρία Καντωνίδου, Ζοζεφίνα Τζονάκα, Μαρία Καλαφάτη, Νεκταρία Κανακάρη, Γιώργος Λουλούδης, Γκέλυ Τουλή, Ξανθίππη Κούλη, Εύα Αθανασοπούλου, Κωνσταντίνος Μ. Συριάνος, Τάνια Οικονόμου, Ερμοφίλη Αρμάου, Αλεξάνδρα Ειρήνη Φιλοπούλου, Δέσποινα Χαραλαμπίδη, Σόρο Σανχαρίμπ (Ζάχος)