Νέα κυκλοφορία από τις Εκδόσεις Νήσος | Αριστοτέλης: Περί πορείας ζώων. Περί ζώων κινήσεως

Αριστοτέλης

Περί πορείας ζώων. Περί ζώων κινήσεως

Μετάφραση, επιμέλεια, εισαγωγή: Παντελής Γκολίτσης


ISBN: 978-960-589-125-1 | σελίδες: 168 | διαστάσεις: 24×17εκ. | τιμή: 16.00€


 

Σύμφωνα με τη λογική διάταξη των έργων του Αριστοτέλη, το Περί πορείας ζώων προηγείται της πραγματείας Περί ψυχής, ενώ το Περί ζώων κινήσεως την ακολουθεί. Το Περί πορείας ζώων ανήκει στις πραγματείες που διερευνούν τις αιτίες των ουσιωδών χαρακτηριστικών των έμβιων όντων και εξηγεί στοχευμένα το είδος της κίνησης που χαρακτηρίζει τα διαφορετικά έμβια όντα ως μέρος της βέλτιστης δυνατής πραγμάτωσης της φύσης τους. Από την άλλη πλευρά, το Περί ζώων κινήσεως εξετάζει την κίνηση ως φυσιολογική λειτουργία που εκκινεί από την ψυχή του έμβιου όντος, με άλλα λόγια εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η ψυχή θέτει σε κίνηση το σώμα, με το οποίο συνυπάρχει όπως η μορφή με την ύλη. (…Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Η έκδοση όλων των έργων του Αριστοτέλη απευθύνεται στον αναγνώστη που θέλει να διαβάσει το έργο του φιλοσόφου, δίχως να είναι ειδικός στη φιλοσοφία, αλλά και στους φοιτητές και τους καθηγητές, που μπορούν πλέον να αναφέρονται σε μια ελληνική χρηστική έκδοση, ενιαία και επιστημονικά ενημερωμένη. Το κάθε έργο εκδίδεται με την ευθύνη ενός ειδικού και περιλαμβάνει το αρχαίο κείμενο του Αριστοτέλη και τη μετάφρασή του, καθώς και εισαγωγή, σύνοψη της επιχειρηματολογίας κάθε κεφαλαίου, σύντομα σχόλια και σημειώσεις, βιβλιογραφία, γλωσσάρι, και ευρετήριο ονομάτων και αρχαίων χωρίων. Τα έργα του Αριστοτέλη καταλαμβάνουν 22 τόμους, ο τελευταίος εκ των οποίων είναι ένα λεξικό βασικών αριστοτελικών εννοιών.
Ο Παντελής Γκολίτσης είναι Επίκουρος καθηγητής Αρχαίας και Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ. Η ερευνά του εστιάζει στον Αριστοτέλη, τον Νεοπλατωνισμό και την πρόσληψη του Αριστοτέλη στην Ύστερη Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα.