Σοφία Κιόρογλου | Νούμερο 19263

“Η ζωή είναι σαν τις καμινάδες των κρεματορίων. Νομίζεις ότι ακατάπαυστα καπνίζουν. Μα σαν τα κύματα καπνού υψώνονται λίγο παραπάνω, γίνονται φωτεινά σύννεφα και διασκορπίζονται στον απέραντο ορίζοντα. Πριν οι ψυχές μας αποχωριστούν από τον μάταιο τούτο κόσμο, ακολουθούν το ίδιο απόκοσμο πέταγμα προς την αιωνιότητα. Εκείνη την σκοτεινή διαδρομή μέσα από τα βάσανα, πριν η ψυχή λουστεί στο άκτιστο φως”.

Αυτά και άλλα έλεγε η αιχμάλωτη νούμερο 19263 σε ένα κρεματόριο του Ράβενσμπουργκ με μάτια που έσταζαν πύον και σάρκα φαγωμένη από τις ψείρες…Χαμένη στο θάλαμο αερίων από τους Ναζί, η Μαρία Σκομπτσόβα μας χαιρετά από ψηλά, υποδεικνύοντας την αρετή σε μοντέρνους καιρούς…Ακτινοβολώντας στην Ειρήνη μέσα από το ολοκαύτωμα.

Το βίντεο που ακολουθεί επιμελήθηκε ο Εικονογράφος Πέτρος Παπαδόπουλος


Η Σοφία Κιόρογλου είναι μεταφράστρια και κειμενογράφος. Έχει εκδόσει δύο ποιητικές συλλογές σε μορφή e-book και ένα εγχειρίδιο για στελέχη επιχειρήσεων. Ποιήματα της έχουν δημοσιευτεί και βραβευτεί στον ελληνικό, αγγλικό και αμερικανικό τύπο και σε φεστιβάλ όπως το Festival for Poetry, το PENGICIAN, Winning Writers και Poetry Super Highway. Ποιήματα της μπορείτε να διαβάσετε στο Lunaris Review, Galleon, Galway Review, InbetweenHangovers, Verse-Virtual, Poetic Diversity, Peeking Cat Poetry Magazine,  Your One Phonecall, Halcyon Days Magazine, Basil o’ Flaherty, Labyrinthine Passages, Outlaw Poetry Network, Dumas de Demain, Fractal.gr, tovivlio.net, matia.gr και σε ελληνικές και διεθνείς ανθολογίες. Γράφει στο μπλογκ: sofiakioroglou.wordpress.com