Με τα λόγια (γίνεται) Ezra Pound / Personae

by Alvin Langdon Coburn, collotype, 22 October 1913

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τον «Μήνα της ποίησης», η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)» παρουσιάζουν βραδιά αφιερωμένη στον σημαντικό Αμερικανό ποιητή Ezra Pound και στα συντομότερα ποιήματά του από τα Προσωπεία (Personae). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Ο Ezra Pound (1885-1972) –ο «καλύτερος τεχνίτης» (il miglior fabbro) κατά την δαντική αφιέρωση του Τ.S. Eliot– υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές του ποιητικού μοντερνισμού στον 20ό αιώνα. Αν και magnum opus του θεωρούνται τα πολλά και εκτενή cantos του, πριν τους αφοσιωθεί ολοκληρωτικά, καλλιέργησε και τις μικρότερες ποιητικές μορφές. Τα ποιήματα αυτά –που συνελέγησαν στον τόμο Personae (Προσωπεία)– έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά μεν, αλλά πριν από πολλές δεκαετίες.  

Εικόνες σπάνιας δύναμης, αναφορές σε παλαιότερους ποιητές διαφόρων πολιτισμών, στοχασμός και παίγνιο, μα και η αδιάλειπτη μέριμνα για την ποίηση ως μουσική -που συχνά λησμονείται απ’ όσους σήμερα τον θαυμάζουν– είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά της ποίησής του αυτής.

Στο καθιερωμένο ετήσιο αφιέρωμά του σε Αμερικανό ποιητή –μετά την Emily Dickinson, τον William Carlos Williams, την Elizabeth Bishop, τον Robert Duncan, και την Marianne Moore– το «Με τα λόγια (γίνεται)» προσκάλεσε 11 ποιήτριες και ποιητές να μεταφράσουν εκ νέου επιλεγμένα ποιήματα του Ezra Pound και να αναγνώσουν τις μεταφράσεις τους την βραδιά της εκδήλωσης. Συμμετέχουν οι: Ορφέας Απέργης, Μαίρη Γιόση, Αντωνία Γουναροπούλου, Γιάννης Δούκας, Λευτέρης Ζαχαριουδάκης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κωτούλα, Στέργιος Μήτας, Άρτεμις Μιχαηλίδου, Χριστιάνα Μυγδάλη. Τα πρωτότυπα ποιήματα διαβάζει ο Στέφανος Μπάσιγκαλ.

Ημερομηνία: Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, 19:30

Διεύθυνση:  Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Αθήνα

Είσοδος: Eίσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), culture@hau.gr, www.hau.gr/culture

Με τα λόγια (γίνεται), www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai | http://metalogiaginetai.blogspot.gr