Περιοδικό Το Παράσιτο

Το πρώτο τεύχος του εξαμηνιαίου περιοδικού λογοτεχνικής μετάφρασης Το Παράσιτο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νήσος. Το περιοδικό έχει ως σκοπό να (ξανα)συστήσει συγγραφείς και κείμενα από όλο τον κόσμο, ενώ το μεταφραστικό του βλέμμα θα είναι στραμμένο στο λογοτεχνικό παρόν αλλά και στη λογοτεχνική δημιουργία (ποίηση, διήγημα, δοκίμιο) του σύντομου 20ού αιώνα. Επιπλέον, φιλοδοξεί να καταστεί ένας φιλόξενος χώρος, όπου νέες και έμπειρες μεταφραστικές φωνές συναντιούνται και συνομιλούν για τη μεταφραστική πρακτική. Τα μέλη της συντακτικής ομάδας απαρτίζουν οι Μαρίνα Αγαθαγγελίδου, Παναγιώτης Αρβανίτης, Γιώργος Γιοβανίδης, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Άννα Γρίβα, Ευσταθία Δήμου και Ευτυχία Παναγιώτου.

Το τεύχος ανοίγει με το ΑΦΙΕΡΩΜΑ «Η ποίηση και το παράσιτο της μετάφρασης», το οποίο αποτελείται από μια σειρά ποιημάτων που θεματοποιούν ποικιλότροπα τη μεταφραστική περιπέτεια –μεταφρασμένα από τους Γιώργο Γιοβανίδη, Παναγιώτη Αρβανίτη, Μαρίνα Αγαθαγγελίδου και Ευτυχία Παναγιώτου–, καθώς και από μία συνέντευξη του ValerioMagrelli σχετικά με την ποιητική μετάφραση σε μεταφραστική απόδοση της Άννας Γρίβα.

Στην ενότητα της ΠΟΙΗΣΗΣ περιέχονται ποιήματα της Αμερικανίδας Fanny Howe σε μετάφραση Γεράσιμου Βουτσινά και ένα απόσπασμα ενός εκτενούς ποιήματος του Μεξικανού Mario Santiago Papasquiaro σε μετάφραση Παναγιώτη Αρβανίτη. Στη στήλη του ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ φιλοξενείται ένα διήγημα της Ελβετής Adelheid Duvanel, μεταφρασμένο από τη Μαριάννα Χάλαρη, και ένα του Ιταλοαργεντινού Juan Rodolfo Wilcock, μεταφρασμένο από την Ιφιγένεια Ντούμη. Στην ενότητα του ΔΟΚΙΜΙΟΥ περιλαμβάνονται κείμενα της Αμερικανίδας Gloria E. Anzaldúa, της Γερμανίδας EstherKinsky και του Βρετανού Ned Beauman σε μετάφραση των Μάριου Χατζηπροκοπίου, Μαρίνας Αγαθαγγελίδου και Γιώργου Γιοβανίδη αντίστοιχα.

Το τεύχος κλείνει με μια ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ που έδωσε ο Σουηδός συγγραφέας και μεταφραστής Jan Henrik Swahn στην Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, ενώ στη στήλη της ΚΡΙΤΙΚΗΣ παρουσιάζονται τρία βιβλία μεταφρασμένης λογοτεχνίας από την Ευσταθία Δήμου.

Τα κολάζ που φιλοξενούνται στο τεύχος είναι του Γιάννη Παππά.

Θα βρείτε το περιοδικό σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.
 

ISSN: 2945-2333 | σελίδες: 88 | διαστάσεις: 24×17εκ. | τιμή: 8.00€