Μαρία Παπατζέλου | 17 συλλαβές σε μια ανάσα

17 συλλαβές σε μια ανάσα. Τέσσερα Χαϊκού της Μαρίας Παπατζέλου γράφτηκαν με οπτικό ερέθισμα τέσσερις φωτογραφίες της Μαρίας Καραχρήστου. Μία μικρή συνομιλία εγκλεισμού, ψηφιακής επικοινωνίας, με αφετηρία την εικόνα. Έτσι γράφεται ένα Χαϊκού, ξεκινά από τα μάτια. Μια εικόνα καθημερινή, αρπάζει τη ματιά σου και γεννά λέξεις, όχι πολλές, δεκαεπτά συλλαβές όλες όσες διαθέτεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αγαπώ την ελλειπτικότητα της ποίησης αυτής. Ίσως επειδή ως εικαστικός, η αφαίρεση μου είναι μία διαδικασία οικεία. Ίσως γιατί τα Χαϊκού κοιτούν ξεκάθαρα τον χρόνο, μικρά θραύσματα στιγμών που τον εμπεριέχουν. Γράφω για ότι ερεθίζει τον αμφιβληστροειδή μου, γράφω με τις αισθήσεις , για τις αισθήσεις. Πρόσφατα εκδόθηκε στην Ιαπωνία το πρώτο μου βιβλίο “Inner Connections of the Liquid Sky” με 43 Χαϊκού μου και ενα Μυθικό Ποίημα, αναφορά στον Μύθο Kojiki , από τον καθηγητή κ.Masashi Nakamura, που πήρε τα Χαϊκού μου, τα μετέφρασε στα Αρχαία Ιαπωνικά και τα συνέδεσε με τον Μύθο Kojiki, τον Μύθο γέννησης του Κόσμου , κάτι αντίστοιχο με τη δική μας Θεογονία του Ησιόδου. Ένα βιβλίο που συν-γράφτηκε από μακριά, χάρη στη ψηφιακή επικοινωνία , τη γέφυρα πολλών ανθρώπων που χωρίζει ο χώρος, αλλά ενώνει ο χρόνος και η κοινή σκέψη.

* * *

Χαϊκού:
Μαρία Παπατζέλου

Απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, εικαστικός, σκηνογράφος, συνεπιμελήτρια ομαδικών εικαστικών πρότζεκτ, ραδιοφωνική παραγωγός της εκπομπής @Τέχνη στην Πόλη στο www.entropiaradio.gr και εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει παρουσιάσει 6 ατομικές εκθέσεις.


Φωτογραφίες:
Μαρία Καραχρήστου

Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Φλωρεντίας 1996-2001 όπου αποφοίτησε με άριστα. Το 2011 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στο Πολυτεχνείο Θεσσαλίας. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. H δευτερη προσωπική της έκθεση έγινε στην “Εκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου” Γκαλερί το 2017.