Παρουσίαση του δίτομου κλασικού έργου του Gottfried Keller, με τίτλο «Ο Πράσινος Χάινριχ», στον ΙΑΝΟ

Ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας παρουσιάζεται στο καφέ του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα /

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 20:30

Gottfried Keller – Πράσινος Χάινριχ

 

Σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελβετίας και το τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η αλυσίδα πολιτισμού ΙΑΝΟΣ και οι εκδόσεις ΚΕΙΜΕΝΑ, διοργανώνουν παρουσίαση του δίτομου κλασικού έργου του GottfriedKeller, με τίτλο «Ο Πράσινος Χάινριχ», σε μετάφραση του Τεό Βότσου.

Το magnum opus του σημαντικότερου Ελβετού πεζογράφου και ποιητή του 19ου αιώνα μεταφράστηκε και κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία και ζωντανεύοντας ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς:

Χρήστος Αστερίου

Βασίλειος Δρόλιας
 

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Αθήνα, κος Stefan Estermann.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η επίκουρη καθηγήτρια Γερμανικής φιλολογίας του ΕΚΠΑ Αγλαΐα Μπλιούμη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το εν μέρει αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, το οποίο ξεκινώντας από την παιδική ηλικία και καταλήγοντας στο στάδιο της ωριμότητας, περιγράφει με αριστουργηματικό τρόπο την αποτυχημένη τελικά απόπειρα του πρωταγωνιστή (και alter ego του συγγραφέα) να καταξιωθεί ως καλλιτέχνης, δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1855 και επανεκδόθηκε αναθεωρημένο και αναδιατυπωμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα το 1879. Μαζί με «Τα χρόνια της μαθητείας» του Γουλιέλμου Μάιστερ του Γκαίτε και το «Γαϊδουροκαλόκαιρο» του Άνταλμπερτ Στίφτερ ο «Πράσινος Χάινριχ» συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μυθιστορήματα διάπλασης ή μαθητείας (Bildungsromane) της γερμανόφωνης λογοτεχνίας. Θεωρείται δε καίριος σταθμός του αστικού (και ποιητικού) ρεαλισμού που άνθισε κατά τον 19ο αιώνα και αποτελεί μέχρι σήμερα σταθερό σημείο αναφοράς για πολλές γενιές λογοτεχνών, ασκώντας μια επιρροή που ανανεώνεται διαρκώς.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γκότφριντ Κέλερ γεννήθηκε στη Ζυρίχη στις 19 Ιουλίου 1819. Μαθητεύσει στο Σχολείο των Φτωχών. Αργότερα θα αποφασίσει να γίνει ζωγράφος, αποπερατώνοντας αρχικά μια επαγγελματική τεχνική κατάρτιση δίπλα σ’ έναν λιθογράφο. Κατόπιν θα επισκεφθεί τη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου, αλλά με την πάροδο κιόλας δύο ετών θα επιστρέψει στην Ελβετία, όπου θα δραστηριοποιηθεί πολιτικά (θα ενταχθεί στους φιλελεύθερους και αντικληρικούς Freischaerler/«ελεύθερα μπουλούκια») και θα καταπιαστεί με την ποίηση. Λόγω της εκδοτικής επιτυχίας του πρώτου τόμου με τα ποιήματά του, η ελβετική κυβέρνηση θα του δώσει υποτροφία το 1848 και θα ταξιδέψει στη Χαϊδελβέργη και στο Βερολίνο, όπου μεταξύ άλλων θα γνωριστεί και με τον φιλόσοφο Λούντβιχ Φόιερμπαχ, ο οποίος και θα επηρεάσει καθοριστικά τη σκέψη του. Ο Κέλερ θα ξεκινήσει να γράφει το σημαντικότερο μάλλον έργο του, τον Πράσινο Χάινριχ (1854/1855). Πέθανε στις 15 Ιουλίου 1890.