Battle of Ideas 2022 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση-Debate για την κουλτούρα ακύρωσης

Battle of ideas 2022
Is ‘cancel culture’ killing the arts?


Το Hellenic American College (HAEC) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Academy of Ideas του Λονδίνου παρουσιάζουν την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 19:30 την, ανοικτή για το κοινό, συζήτηση στα Αγγλικά με τίτλο Is cancel culture killing the arts?(σχετικά με την άνοδο της «κουλτούρας ακύρωσης» και τις συνέπειες αυτής στις τέχνες σήμερα). Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα) για 8η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο των ετήσιων Battle of Ideas.

Στην αρχαία Αθήνα, οι πολίτες συζητούσαν κάθε χρόνο εάν κάποιος έπρεπε να εξοστρακιστεί και ψήφιζαν αν θα τον στείλουν στην εξορία για μια δεκαετία. Τώρα βιώνουμε την επάνοδο του εξοστρακισμού στον 21ο αιώνα με νέο προσωπείο –την αποκαλούμενη “cancel culture” ή «κουλτούρα της ακύρωσης»– αλλά χωρίς τον δημοκρατικό διάλογο.

Τιτάνες της λογοτεχνίας γίνονται στόχοι επίθεσης με έργα των Philip Roth, Norman Mailer,John Updyke, Harper Lee και πολλών άλλων να διαγράφονται από τους καταλόγους εκδοτών ή να αφαιρούνται από τις λίστες ανάγνωσης σχολικών και πανεπιστημιακών μαθημάτων. Παράλληλα, στην ποπ κουλτούρα, ο κωμικός Dave Chappelle αντιμετωπίζει δριμεία κριτική για το περιεχόμενο των εκπομπών του στην πλατφόρμα Netflix. Απόπειρες ακύρωσης έχουν γίνει κατά της τραγουδίστριας R&B Macy Gray για τις απόψεις που έχει εκφράσει σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα. Ο Πάμπλο Πικάσο επαναξιολογείται από κάποιους κύκλους λόγω της προσωπικής του συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι συνέπειες όταν κρίνουμε τα έργα τέχνης με βάση τις απόψεις και τη συμπεριφορά του καλλιτέχνη; Μήπως αυτή η «κουλτούρα ακύρωσης» είναι απλώς λογοκρισία με νέο προσωπείο; Ή μήπως είναι ένας τρόπος επανεξισορρόπησης της εξουσίας υπέρ εκείνων που δεν είχαν παραδοσιακά πρόσβαση σ’ αυτήν; Αποτελεί σοβαρό πρόβλημα η «κουλτούρα της ακύρωσης» ή είναι υγιές να επαναξιολογούμε τους καλλιτέχνες σε μια σύγχρονη, εξελισσόμενη κοινωνία;

Andrea Gilbert, τεχνοκριτικός και επιμελήτρια εκθέσεων, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Εκπρόσωπος τουAthens Pride

Hoffnagle Kim, καλλιτεχνικός διευθυντής, εικονογράφος γραφίστας, Επισκέπτης Καθηγητής, Hellenic American College   

 Mo Lovatt, Συντονίστρια προγράμματος, Academy of Ideas 

Μαριάννα Σκυλακάκη, Γενική Διευθύντρια, αθηΝΕΑ                                                    

Συντονίζει o Geoff Kidder, Διευθυντής εκδηλώσεων και προγράμματος μελών, Academy of Ideas, συντονιστής, AoI Book Club

To Battle of Ideas είναι ετήσιο φόρουμ που δημιουργήθηκε το 2000 με πρωτοβουλία τουAcademy of Ideasτου Λονδίνου για την προώθηση της ελεύθερης σκέψης και την ζωντανή ανταλλαγή ιδεών γύρω από φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε αρχικά από μεμονωμένα άτομα, όπως σπουδαστές, ακαδημαϊκούς, καθηγητές οι οποίοι πραγματοποίησαν τις συναντήσεις τους προκειμένου να παρουσιάσουν νέες ιδέες, να συζητήσουν τρέχοντα θέματα και να βρουν τρόπους για να ενισχύσουν και να προβάλλουν τις θεματικές τους.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022,19:30

Διεύθυνση: Rooftop Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (8ος όροφος), Μασσαλίας 22, Αθήνα

Είσοδος: Είσοδος ελεύθερη

Διεύθυνση Πολιτιστικών(2103680052), www.hau.gr/culture