Το Όνομα του Αγαπημένου | Απ’ τον Ρουμί ώς το μέλλον

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι ποιητικές συναντήσεις
«Με τα λόγια (γίνεται)» ολοκληρώνουν την 11η περίοδό τους με την 5η«εν λευκώ» πρόσκληση του ιδρυτή και επιμελητή τους Παναγιώτη Ιωαννίδη. Έτσι, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, ο Χρήστος Σιορίκης επιμελείται την εκδήλωση «Το όνομα του Αγαπημένου – Απ’ τον Ρουμί ώς το μέλλον», στην οποία συμμετέχει μαζί με τον Χρήστο Σακελλαρίδη.

Έχει πει κανείς πολλές φορές στον Αγαπημένο πως τον αγαπά· δήλωση που είναι, για κάποιους, καθημερινή ανάγκη, όπως η προσευχή. Είτε πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, είτε για το ανεκπλήρωτο, είτε για μια θεϊκή μορφή, η γλώσσα προσπαθεί να διανύσει μια πορεία προς Εκείνον, την ώρα που η σιωπή Του μπορεί να σημαίνει τα πάντα. Τότε, ποιος ο σκοπός των λέξεων του ποιητή; Το ερώτημα αυτό διερευνά η εκδήλωση, με ποιήματα, άλλα κείμενα και μέσω της μορφής του Αγαπημένου όπως αυτή εμφανίζεται στο έργο του Πέρση ποιητή Τζελαλαντίν Ρουμί (1207-1273).

Ο Χρήστος Σιορίκης μεγάλωσε στο Αγρίνιο και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Παιδαγωγική και Διδακτική της Λογοτεχνίας. Εργάζεται ως δάσκαλος ισπανικών σε παιδιά και ενήλικες. Γράφει ποιήματα και μεταφράζει από τα ισπανικά. Το βιβλίο του Η πρώτη φορά (2018) ήταν υποψήφιο για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου του “Αναγνώστη”. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και ανθολογίες και μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά και εβραϊκά. Ο ίδιος έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, τρία βιβλία του Χούλιο Κορτάσαρ και διοργανώσει ένα μίνι-φεστιβάλ για τον Αργεντινό συγγραφέα· επίσης, ποικίλα δημιουργικά λογοτεχνικά εργαστήρια και δίγλωσσες ποιητικές αναγνώσεις. Έχει επιμεληθεί αφιέρωμα της “Νέας Εστίας” στον Ζαχαρία Παπαντωνίου (2016), συζήτηση για το έργο του στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός” (2017), και –ως μέλος της “Ομάδας Άστυ”– λογοτεχνικούς περιπάτους με βάση το ‘αθηναϊκό’ έργο του, όπως και αυτό του Γιώργου Ιωάννου.

Ο Χρήστος Σακελλαρίδης διδάσκει, μεταφράζει και γράφει ποιήματα. Γεννήθηκε στο Λονδίνο, μεγάλωσε στο Ρέθυμνο και τώρα ζει στην Αθήνα. Στην Αγγλία, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία, Κοινωνική Ανθρωπολογία και Παιδαγωγική και εργάστηκε στον χώρο των εκδόσεων, στο θέατρο, σε διεθνείς οργανισμούς, στην εκπαίδευση και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Έχει εργαστεί ως καθηγητής Αγγλικών στο Λονδίνο, στο Κάλιαρι και στην Αθήνα. Ποιήματα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και ανθολογίες στη Βρετανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τον Καναδά.

Η εκδήλωση θα προβληθεί στα κανάλια YouTube της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Με τα λόγια (γίνεται).

Ημερομηνία: Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, 19:30

Διεύθυνση: YouTube-Ελληνοαμερικανική Ένωση

YouTube-Με τα λόγια (γίνεται)

Παρακολούθηση: Ελεύθερη online

Πληροφορίες: Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052),culture@hau.gr,www.hau.gr/culture

Με τα λόγια (γίνεται), www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai/ ,metalogiaginetai.blogspot.gr