Ζωγραφιά Ποπώλη | Η ποίηση και ο καλλιτέχνης

Ζωγραφικό Ποίημα III
© Ζωγραφιά Ποπώλη

Από μια λέξη του Α. Ρεμπώ, ξεκίνησε το «ζωγραφικό ποίημα». Καταλύθηκε μέσα στις σιωπές της Σελήνης του Γ. Σεφέρη και αποκαλύφθηκε μέσα από έναν ειρμό της σκέψης μου που άλλο δε βαστά παρά να μιλήσει για θαύματα υπαρκτά.

Ο καλλιτέχνης γίνεται προφήτης.

Αναζητάει τον εαυτό του.

“ Έπειτα από μια απέραντη κραιπάλη όλων των αισθήσεων, εξαντλεί μέσα του όλα τα δηλητήρια κρατώντας από αυτά μόνο την πεμπτουσία”.

Μαρτύριο ανέκφραστο όπου έχει ανάγκη απ’ όλη την πίστη, όλη την υπεράνθρωπη προσπάθεια για να περάσει από το σκοτάδι στο φως και να μεταμορφώσει το δηλητήριο σε κρυστάλλινο νερό.

ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ

ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ

ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Και τη στιγμή που γεμάτος τρέλα και απόγνωση θα τελείωνε “χάνοντας την ουσία των οραμάτων του, καθώς κομματιάζεται μέσα του από πράγματα ανάκουστα και ανέκφραστα”,

τότε σε ένα σκίρτημα

ΑΚΟΥΕΙ

ΒΛΕΠΕΙ

Σύμβολα πλανιούνται στον αέρα

μυστήριο έρεβος και πάλι φως της μεταμόρφωσης

Θέλει να δει ξανά τον ορίζοντα… θα ξεκινήσει από εκεί που βυθίστηκε

Σ’ αυτό εδώ το οδοιπορικό μέσα στους αιώνες η ψυχή δονείται·

έκσταση και πόνος μαζί σε μια της τέχνης προσμονή

Στέκεται

σε κόκκινη κουπαστή ακουμπώντας σε ολόγιομο φεγγάρι·

“Σιωπές αγαπημένες της σελήνης

είναι κι αυτός ένας ειρμός της σκέψης,

ένας τρόπος ν’ αρχίσεις να μιλάς για πράγματα

που ομολογείς δύσκολα”.

ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΜΕΣΑ ΜΟΥ.

Συνθέτω, αναλύω, ξαναμαζεύω τα βότανα τα θεραπευτικά της κάθε μέρας, τα αρωματικά της σκέψης και της γεύσης, τις πρέζες της ανυποψίαστης ελάχιστης μα καθοριστικής αλλαγής.

 


Η Ζωγραφιά Ποπώλη Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε στην Σχολή Καλών του Α.Π.Θ. στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Έχει διδάξει Σχέδιο και Χρώμα στην A.Σ.K.T. του Α.Π.Θ. και έχει συμμετάσχει σαν εισηγήτρια σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Εργάζεται ως καθηγήτρια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Δραστηριοποιείται στον καλλιτεχνικό χώρο με σειρά ατομικών και ομαδικών εκθέσεων. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε εκθέσεις και ποικίλους καλλιτεχνικούς χώρους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2019, η δουλειά της στα πλαίσια του project ¨Yakumo Koizumi- where clouds are born¨ με επιμελήτρια την Μαρία Παπατζέλου, βραβεύτηκε στο International Art Exchange Exhibition, στο Kobe της Ιαπωνίας.