Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης | Δεύτερη Φάση / Work in Progress #39

Eros = Anti-arrangement

Ερωτικά Βοηθήματα / Μέρος Τρίτο / Q & A

Πώς είναι δυνατόν να διατείνεσαι ότι είσαι ερωτευμένος/η αν δεν έχεις την ακράδαντη, και εφαρμοσμένη στην πράξη, πεποίθηση ότι ο Έρως, στην εποχή μας, είναι το Απόλυτο Αστικό Γουέστερν όπου το ζεύγος των Εραστών βάλλει με εξάσφαιρα και ασημένιες σφαίρες κατά των κακών και νικάει; (Δεν είναι δυνατόν, οπότε ή συμμορφώσου ή άσε τους έρωτες και συγκεντρώσου στα προσφιλή σου choses de la vie).

Άραγε, ισχύει σήμερα για τον έρωτα η παλαιά ρήση ῾῾Ο Έρωτας Είναι Πολύ Σοβαρή Υπόθεση για να την Αφήσουμε στους Ερωτευμένους᾽᾽;  (Όχι, και βέβαια όχι: αφήνουμε, σήμερα, τον έρωτα αποκλειστικά και μόνον στην εκστατική και εκστασιασμένη, διακριτική και αδιάκριτη, ευχέρεια των ερωτευμένων, και τα σκυλιά λυμένα).

Αληθεύει ότι ῾῾μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται;᾽᾽ (Όχι! Διότι απλούστατα οι ερωτευμένοι φέρουν εντός τους τα μάτια ο ένας του άλλου κι ας τους χωρίζει ενίοτε ο χώρος ή/και ο χρόνος — η χωρική και χρονική απόσταση επιτείνει την ερωτική έλξη, αρκεί βεβαίως να τροφοδοτείται εξ αποστάσεως ο θαυμασμός, ο σεβασμός, ο πειρασμός του ενός για τον άλλον).

Μπορούμε να πούμε ότι η πολλή συνάφεια οδηγεί στη ρουτίνα και συνεπώς στον μαρασμό της αρχικής ερωτικής ανθοφορίας; (Μα τι λέτε τώρα! Απεναντίας, και εις πείσμα των αιώνιων μικροαστικών φιλισταϊκών ψευτοϊδεών, η πολλή συνάφεια είναι τροφοδοσία, η πολλή συνάφεια είναι καύσιμος ύλη, η πολλή συνάφεια είναι το υγιές πορνογραφικό σκραμπλ του έρωτος και των ερωτευμένων. 48 ώρες το 24ωρο επί δέκα και είκοσι και τριάντα χρόνια, ιδού το Νεορομαντικό Καταστασιακό Πρόγραμμα και Πρόταγμα των Ερωτευμένων. Κάτι ακατανόητο στους βαψομαλλιάδες της ύπαρξης και στους γελοίους ανθυποκαζανόβες που κοκορεύονται ότι ξενοκοιμούνται).

Φθείρεται ο έρωτας; (Όχι, αν ακολουθήσουμε το ρηθέν: προσέχουμε για να υπερέχουμε — όπου προσέχουμε σημαίνει επινοούμε καθημερινώς νέους τρόπους αλληλοπεριχωρήσεως, ενώ διακονούμε τη Γεωγραφία των Παθών με την ακρίβεια του καλλιτέχνη και το ποιητικό πάθος του επιστήμονα, όπως θα έλεγε ο Nabokov).

Χρειάζεται πρότυπα το ζευγάρι των νεοερωτευμένων; (Μα τα είχε ήδη, αλλιώς πώς θα έσμιγαν και θα ερωτεύονταν; Στη συντριπτική πλειονότητα των ψευτοερώτων, εντοπίζουμε το ευτελές φαινόμενο για άλλα ο ένας να τυρβάζει και άλλα ο άλλος ν᾽ αγαπά και για ένα χρονικό διάστημα να παριστάνουν, ξεγελασμένοι αμφότεροι από τα σεσηπότα κοινωνικά πρότυπα, ότι ταιριάζουν ενώ απλούστατα ήδη πλήττουν ο ένας με τον άλλον και καθένας με τον ίδιο του τον εαυτό).

Μπορείτε να αναφέρετε μερικά Ζευγάρια/Πρότυπα; (Βεβαίως — μάλιστα σε επόμενο κείμενο θα μιλήσω εκτενώς για αυτά: Johnny & Gena, Bogie & Bacall, Lou & Laurie, I & F, Guy & Alice, Vladimir & Véra).

Τι είναι πλέον ντεμοντέ, ξεπερασμένο, αναχρονιστικό, κτλ, στον έρωτα; (Πολλά! Η ζήλια, πρώτα απ᾽ όλα. Όταν το ζευγάρι των ερωτευμένων είναι σαν ατσάλινο τείχος που αλύγιστο ορμάει στα πεδία των κλινοπαλικών μαχών αλλά και στις αλλεπάλληλες λυσσαλέες και παιγνιώδεις μάχες εναντίον όσων επιβουλεύονται το θαυμαστό θαύμα της θητείας στη θέλξη, η ζήλια δεν έχει ούτε μικρομόριο τόπου & τρόπου να σταθεί & να κάνει την απεχθή δόλια δουλειά της. Επίσης, passé είναι η κρυψίνοια — οι ερωτευμένοι ζούνε σε μια διαρκή επανάσταση της διαύγειας και της διαύγασης και γνωρίζουν καλά πόσο βαρετό είναι να κρύβεις και να κρύβεσαι. Ξεπερασμένη συμβαίνει να είναι —μην ξεχνάμε ότι ζούμε το 2020, μισό αιώνα και δύο έτη μετά τον Μάη και το Θεώρημα!— η νοοτροπία ῾Ἑγώ κάνω τα δικά μου, εσύ κάνεις τα δικά σου, και συναντιόμαστε στον ημιόροφο και στο χολ᾽᾽. Βολική για πάμπολλα —μη ερωτευμένα ή δήθεν ερωτευμένα ζευγάρια— η νοοτροπία αυτή φιγουράρει ανάμεσα στους στυλοβάτες της κοινωνικής συνοχής, πλην όμως πλέον έχει γεράσει, είναι σαθρή, και δεν σώζει καν τα προσχήματα, τα οποία προχήματα έχουν επίσης γεράσει, είναι σαθρά, και δεν σώζουν την εν λόγω νοοτροοπία. Άσε που ο Terence Stamp ζει και αλωνίζει).

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Ερωτευμένη Κυψέλη, 17.06.2020

Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης (Απρίλιος 1960) είναι συγγραφέας και σιτυασιονιστής.