Νέα κυκλοφορία | Αντώνης Μπαλασόπουλος – Απ’ το μάτι της βελόνας | Εκδόσεις Ενάντια

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Απ’ το μάτι της βελόνας
αρχείο ελλειπτικών παρορμήσεων
· εκδόσεις Ενάντια ·
τιμή με φπα: 10€
ISBN 978-618-86073-3-0
διαστάσεις 20×12εκ. · σελ. 84

Η επανέκδοση του πρώτου βιβλίου του Αντώνη Μπαλασόπουλου «Απ’ το μάτι της βελόνας: αρχείο ελλειπτικών παρορμήσεων» από τις εκδόσεις Ενάντια, αποτελεί μία σημαντική εκδοτική πρόταση.
Ο Αντώνης Μπαλασόπουλος, ανασηκώνει το προσωπικό του βλέμμα και προτείνει έναν νέο χώρο πέρα από τον καθημερινό ορίζοντα. Με όπλο την ακονισμένη και διαλεκτική του σκέψη επανασυστήνει το όραμα ενός νέου μη-τόπου, ενεργοποιεί το συναίσθημα και τον νου τού αναγνώστη και τον κάνει συμμέτοχο της ανάγκης δημιουργίας ενός νέου συνεκτικού αφηγήματος.
Με αυτό το πρώτο βιβλίο του ο Μπαλασόπουλος δεν συστήθηκε απλώς στα ελληνικά γράμματα, μα υπογράμμισε, ήδη από το 2011, πως το δοκίμιο μπορεί να επεκταθεί και να συμπληρωθεί ως είδος, εφόσον ο δημιουργός του τολμά να σταθεί στο όριο της λογοτεχνικής πρόζας και της προσωπικής σκέψης.
Η τέχνη του Αντώνη Μπαλασόπουλου εδράζεται στην ευρύτητα της παρατήρησής του, αναδεικνύει τη συνεκτικότητα του πραγματικού και εστιάζει το βλέμμα της, παράλληλα στο εφήμερο της ύπαρξης, καθώς και στη μεγάλη ιστορική εικόνα.

Βιογραφικό σημείωμα

Ξεκίνησα αργά. Αργώ να πάρω μπροστά. Πολλές φορές με κάμπτει η τεμπελιά μου. Πολλές φορές χάνω την κατεύθυνσή μου. Αρκούμαι συχνά στα εύκολα. Προδίδομαι από τη βιασύνη και την επιπολαιότητα. Έχω μόνο ένα πλεονέκτημα, τελικά. Το πείσμα.
Στα σαράντα μου, έφτασα να αποκτήσω μια σφεντόνα με την οποία κάνω κάποιες σκανδαλιές, σπάζοντας πότε-πότε κανένα παράθυρο. Ελπίζω όμως να ζήσω αρκετά. Στα εβδομήντα, μπορεί να έχω γίνει πραγματικά επικίνδυνος.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

~ · ~

Ο Αντώνης Μπαλασόπουλος γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Έργα του είναι τα πεζόμορφα Απ’ το μάτι της βελόνας: Αρχείο ελλειπτικών παρορμήσεων (α΄ έκδοση Astra Galerie, 2011) και Το βιβλίο των μικρών συλλογισμών (Astra Galerie, 2011)· τρεις συλλογές ποίησης: Πολλαπλότητες του Μηδενός (Σαιξπηρικόν, 2020), Λευκό στο λευκό (Ενύπνιο, 2021), και Το βιβλίο των πλασμάτων (Σαιξπηρικόν, 2021, κατάλογος επικρατέστερων, Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου)· και μια συλλογή μικροδιηγημάτων, Ο κύβος και άλλες ιστορίες (24 Γράμματα, 2021, Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου). Ως μεταφραστής ποίησης, επιμελήθηκε την έκδοση Νέα Αγγλία: Dickinson-Frost-Stevens (Ζήτρος, 2022).