Από τις εκδόσεις ΕΚΚΡΕΜΕΣ κυκλοφόρησαν οι περίφημοι Διάλογοι του Ζιλ Ντελέζ με τη Γαλλίδα δημοσιογράφο Κλαιρ Παρνέ

ΙΛ ΝΤΕΛΕΖ & ΚΛΑΙΡ ΠΑΡΝΕ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
Μετάφραση Κωνσταντίνος Μπουντάς
ISBN 978-618-5076-49-8 Σελίδες 150 – 17 Χ 24 Τιμή 17,17

 

Από τις εκδόσεις ΕΚΚΡΕΜΕΣ κυκλοφόρησαν οι περίφημοι Διάλογοι του Ζιλ Ντελέζ με τη Γαλλίδα δημοσιογράφο Κλαιρ Παρνέ {Claire Parnet}. Πρόκειται για το πιο προσωπικό και προσιτό από όλα τα γραπτά του Ντελέζ, στο οποίο περιγράφει το δικό του φιλοσοφικό υπόβαθρο, τις σχέσεις και την εξέλιξή του, καθώς και ορισμένα από τα κεντρικά θέματα του έργου του. Αυτοί οι Διάλογοι προσφέρουν ένα οικείο πορτρέτο της ζωής και της σκέψης του φιλοσόφου. Με συνομιλητικό ύφος, οι συναρπαστικές συζητήσεις τους εμβαθύνουν στο φιλοσοφικό υπόβαθρο και την εξέλιξη του Ντελέζ, στις κύριες έννοιες που διαμόρφωσαν το έργο του και στην ουσία ορισμένων από τις διάσημες σχέσεις του, ιδίως στη μακρόχρονη συνεργασία του με τον φιλόσοφο Félix Guattari. Ο Ντελέζ επανεξετάζει τον Σπινόζα, τον εμπειρισμό και τους Στωικούς παράλληλα με τη λογοτεχνία, την ψυχανάλυση και την πολιτική. Επιστρέφει στις έννοιες της μικρής λογοτεχνίας, της αποεδαφικοποίησης, της κριτικής και της κλινικής και ξεκινά μια εκκολαπτόμενη μελέτη του κινηματογράφου. Μια διαχρονική καταγραφή της μοναδικής προσωπικότητας και της βαθιάς συμβολής του Ντελέζ στον πολιτισμό και τη φιλοσοφία, οι Διάλογοι είναι μια εξαιρετικά προσωπική περιγραφή της εξέλιξης ενός από τους μεγαλύτερους κριτικούς και θεωρητικούς του εικοστού αιώνα.

Ο Gilles Deleuze, ένας από τους καλύτερους και συνεπέστερους φιλοσόφους της διαφοράς του 20ού αιώνα αποτελεί βασική μορφή του μεταδομισμού και έναν από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους του εικοστού αιώνα. Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 18 Ιανουαρίου 1925 Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόννη, από το 1948 μέχρι το 1957 ήταν καθηγητής φιλοσοφίας στα Λύκεια της Αμιένης, της Ορλεάνης και στο Louis Le Grand του Παρισιού. Από το 1960 έως το 1964 διετέλεσε ερευνητής στο CNRS. Το 1969 συναντήθηκε με τον ψυχαναλυτή και πολιτικό ακτιβιστή Φελίξ Γκουαταρί με τον οποίο συνέγραψε τα βιβλία: Κάφκα (1975), Καπιταλισμός και σχιζοφρένεια, 2 τόμοι (1972, 1980), Τι εíναι η φιλοσοφία; (1991). Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Λυών από το 1964 μέχρι το 1969. Το 1970, με πρόταση του Φουκώ, έγινε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Όγδοο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Vincennes και, αργότερα, Saint Denis) από όπου και αφυπηρέτησε το 1987. Έχοντας υποφέρει από σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια επί πολλά χρόνια και της ασθενείας του προϊούσης, ο Ντελέζ αυτοκτόνησε στην κατοικία του στο Παρίσι, στις 4 Νοεμβρίου 1995.

Η Claire Parnet (γεν. 1953) είναι Γαλλίδα δημοσιογράφος, γνωστή για τις συνεργασίες της με τον Deleuze, πρώην δάσκαλό της με τον οποίο το 1977 συνυπογράφει το βιβλίο Διάλογοι με τον Ντελέζ. Έντεκα χρόνια αργότερα, το 1988-89, η Parnet ανανέωσε τη συνεργασία της μαζί του πραγματοποιώντας μια οκτάωρη σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων με τίτλο L’Abécédaire de Gilles Deleuze ζητώντας του να μιλήσει για είκοσι πέντε θέματα που παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά: Α για το Ζώο, Β για το Boisson [Ποτό], Γ για τον Πολιτισμό, Δ για το Désir [Επιθυμία], και ούτω καθεξής. Το Abécédaire προβλήθηκε από το κανάλι Arte στη Γαλλία το 1996 ενώ συμμετείχε στα σεμινάρια και τις διαλέξεις του. Στη δεκαετία του 1980 ήταν εκδότρια του περιοδικού L’Autre και αργότερα επιμελήθηκε τηλεοπτικές πολιτιστικές εκπομπές όπως το L’Hebdo (με τον Michel Field) και το L’Appartement (με τον Ariel Wizman), που μεταδίδονταν από το Canal +. Έγραψε το 2013 το ντοκιμαντέρ La voix en quelques éclats, σε σκηνοθεσία Pierre Boulay και έχει διατελέσει σύμβουλος σύνταξης για λογοτεχνικά προγράμματα στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 5.