Πώς Μαθαίνουμε Ιστορία Χωρίς να την Διδαχθούμε; | Παρουσίαση Βιβλίου

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι Εκδόσεις Ασίνη παρουσιάζουν το βιβλίο της Αιμιλίας Σαλβάνου, «Πώς Μαθαίνουμε Ιστορία Χωρίς να την Διδαχθούμε;». Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η συγγραφέας, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου της από τις Εκδόσεις Ασίνη (2021), συζητά με τους πανεπιστημιακούς Δημήτριο Πλάντζο, Μαρία Ρεπούση και Νίκη Μαρωνίτη.

Στο οπισθόφυλλο της έκδοσης σημειώνεται:[…] Στον πυρήνα του [βιβλίου αυτού] βρίσκεται η παραδοχή ότι ιστορία δεν είναι μόνο η γνώση για το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και ο τρόπος που σχετιζόμαστε με αυτήν τη γνώση – καθώς και η διαπίστωση ότι αυτή τη σχέση την έχουμε παραμελήσει όταν μιλάμε για την ιστορία. Συζητώντας για τις διαφορετικές σχέσεις μας με το παρελθόν, από την ακαδημαϊκή ιστορία και την ιστορική εκπαίδευση μέχρι την ιστορία στον δημόσιο χώρο, το βιβλίο προτείνει να αναδιατάξουμε τον τρόπο που τις σκεφτόμαστε: αντί να τις αντιμετωπίζουμε ως παράλληλους τρόπους να μιλάμε για το παρελθόν, να τις δούμε στη δυναμική τους σύνθεση· αντί να αντιμετωπίζουμε την ιστορία ως ανεξάρτητη από τις πολιτισμικές πρακτικές της κοινωνίας, να τη δούμε ως μία από αυτές. […] Αναγνωρίζοντας ότι οι σχέσεις με το παρελθόν είναι σύνθετες και πολυεπίπεδες, η ιστορική κουλτούρα επαναφέρει στη συζήτηση την πολιτισμική συγκρότηση της ίδιας της ιστορίας και επικαιροποιεί τον ρόλο που καλείται να αναλάβει μια σύγχρονη ιστορική εκπαίδευση.

Για όσους δεν δύνανται να παραβρεθούν διά ζώσης, η εκδήλωση μεταδίδεται και με live streaming από την σελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Για το βιβλίο μιλούν οι:

Δημήτριος Πλάντζος, Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Μαρία Ρεπούση, Καθηγήτρια Ιστορίας & Ιστορικής Εκπαίδευσης, ΑΠΘ
Νίκη Μαρωνίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
και η συγγραφέας, Αιμιλία Σαλβάνου.

Ημερομηνία: Τρίτη, 17 Μαΐου 2022, 19:30

Διεύθυνση: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα

Είσοδος: Eίσοδος ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση στο site της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης www.hau.gr

Πληροφορίες: Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης:
(2103680052), culture@hau.gr