Νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Βακχικόν | Νταβίντ Μασάντο: Η διάρκεια ζωής της ευτυχίας

Συγγραφέας : Νταβίντ Μασάντο
Μετάφραση: Τέσυ Μπάιλα
Χρονολογία: Ιανουάριο 2022
Είδος : Μυθιστόρημα
ISBN : 978-618-5662-17-2
Σελίδες; 274

 

Ο Ντανιέλ είχε σχέδιο να κρατήσει ένα είδος ημερολογίου του μέλλοντος, γραμμένο σε ένα σημειωματάριο. Μερικές φορές επέστρεφε στις σελίδες του για να διορθώσει μικρά πράγματα, αλλά και πάλι, η ζωή φαινόταν αρκετά εύκολη – και η ευτυχία επίσης. Αλλά, ξαφνικά, όλα άλλαξαν προς το χειρότερο: η Πορτογαλία κατέρρευσε και ο Ντανιέλ έχασε τη δουλειά του. Δεν κατάφερνε ούτε να πληρώνει την υποθήκη για το σπίτι του πια. Η σύζυγός του, επίσης άνεργη, φεύγει με τα παιδιά τους, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες.

Οι δύο καλύτεροι φίλοι του απουσιάζουν: ο ένας, ο Χαβιέρ, είναι κλειδωμένος μέσα στο σπίτι του για δώδεκα χρόνια, παθιασμένος με τα στατιστικά στοιχεία και βαθιά θλιμμένος από το γεγονός ότι η ιστοσελίδα αμοιβαίας βοήθειας που δημιούργησαν έχει αποτύχει παταγωδώς· ο άλλος, ο Αλμοδόβαρ, συνελήφθη σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διορθώσει τη ζωή του.

Όταν σκέφτεται τα παιδιά του και το παιδί του Αλμοδόβαρ, ο Ντανιέλ προσπαθεί να καταλάβει τι είδους ελπίδα έχει απομείνει για τις μελλοντικές γενιές. Και δεν θέλει να τα παρατήσει. Παρά το ναυάγιο που γίνεται η ζωή του, η θέλησή του να ξαναχτίσει τα πάντα φαίνεται ακλόνητη. Γιατί το παρόν δεν έχει νόημα, αν δεν περιμένουμε το μέλλον.

Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2015

*

Ο Νταβίντ Μασάντο (David Machado) γεννήθηκε στη Λισαβόνα το 1978. Έχει πτυχίο οικονομικών από το ISEG, τη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης της Λισαβόνας, αλλά σύντομα αφιερώθηκε στη συγγραφή ενήλικης και παιδικής λογοτεχνίας. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε πορτογαλικές και ξένες εφημερίδες και περιοδικά. Το 2005 του απονεμήθηκε το Βραβείο Branquinho da Fonseca για το παιδικό του βιβλίο A Noite dos Animais Inventados και το 2010 το Βραβείο Συγγραφέα SPA/RTP στην κατηγορία για το Καλύτερο Βιβλίο Παιδιών και Νέων για το O Tubarão na Banheira. Το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Índice Médio de Felicidade (Η διάρκεια ζωής της ευτυχίας), το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2016 από τον Joaquim Leitão.