Με τα λόγια (γίνεται) – Ξαναδιαβάζοντας τον Ανδρέα Εμπειρίκο

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι ποιητικές συναντήσεις
«Με τα λόγια (γίνεται)», συνεχίζοντας την 11η περίοδό τους και με αφορμή τα 120 χρόνια από την γέννηση του Ανδρέα Εμπειρίκου (1901-1975), καλούν 17 σύγχρονες ποιήτριες και ποιητές να τον «ξαναδιαβάσουν». Συχνά θυμόμαστε εκτυφλωτικές φράσεις του σπουδαίου αυτού ποιητή. Το αφιέρωμα, ωστόσο, έχει ως στόχο του να μας τον ξαναθυμίσει μέσα από ακέραια ποιήματά του. Και να υπενθυμίσει πως τα ποιήματα του Εμπειρίκου, όχι μόνο δεν είναι αυθαιρέτως ‘παράλογα’ ή αμετακλήτως ακατανόητα, αλλά διατρανώνουν τον ανθρωπισμό του δημιουργού τους, μαζί με την βαθιά αγάπη και πίστη του στην ελευθερία.

Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου. Μέσα της όλοι μεγαλώνουμε.
Οι δρόμοι είναι λευκοί. Τ’ άνθη μιλούν. Από τα πέταλά τους αναδύονται συχνά μικρούτσικες παιδίσκες. Η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος.

*

Πάρε την λέξι μου, Δώσε μου το χέρι σου.

[Δυο ποιήματα από τον «Πλόκαμο της Αλταμίρας» (1936-7)]

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια της επανεπίσκεψης του νεοελληνικού ποιητικού κανόνα από το «Με τα λόγια (γίνεται)» – μετά τον Σολωμό· τον Κάλβο· τον Καβάφη πέρα από τα 154 ‘Αναγνωρισμένα’ του ποιήματα· τον Παπατσώνη· τον Καρυωτάκη με τους συγχρόνους του· την Πολυδούρη, την Αξιώτη, την Αραβαντινού και την Χατζηλαζάρου· τον Ελύτη με τους ποιητικούς συνομιλητές του· τον Εγγονόπουλο· την Καρέλλη· τέσσερα βιβλία της Κατοχής: του Γκάτσου, του Εγγονόπουλου, του Παπατσώνη και του Σικελιανού· και την Βακαλό.

Συμμετέχουν: Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Χάρης Γαρουνιάτης, Ειρήνη Γκόλτσιου, Άννα Γρίβα, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Κορίνα Καλούδη, Δήμητρα Κωτούλα, Παυλίνα Μάρβιν, Στέργιος Μήτας, Ιφιγένεια Ντούμη, Όλγα Παπακώστα, Θοδωρής Ρακόπουλος, Χρήστος Σιορίκης, Δανάη Σιώζιου, και Μάριος Χατζηπροκοπίου.

Η εκδήλωση θα προβληθεί την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 στις 19:30, στα κανάλια YouTube της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Με τα λόγια (γίνεται) και στο Facebook της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Ημερομηνία: Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, 19:30

Διεύθυνση: YouTube-Ελληνοαμερικανική Ένωση / Facebook-Ελληνοαμερικανική Ένωση

YouTube-Με τα λόγια (γίνεται)

Παρακολούθηση: Ελεύθερη online

Πληροφορίες: Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052),culture@hau.gr, www.hau.gr/culture

Με τα λόγια (γίνεται), www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai/, metalogiaginetai.blogspot.gr