Νέα κυκλοφορία από τις Εκδόσεις Κίχλη | Παουλίνα Φλόρες – Τι ντροπή

Παουλίνα Φλόρες

Τι ντροπή

Διηγήματα
Μετάφραση από τα ισπανικά: Ματθίλδη Σιμχά
Σελίδες: 304 • Σχήμα: 14 x 20,5 εκ. •  ISBN: 978-618-5461-28-7 • Τιμή: 14,50 €

 

ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ, τη συλλογή διηγημάτων Τι ντροπή (2015), η Φλόρες περιγράφει τη σύγχρονη ζωή στη Χιλή: παράτολμα σχέδια εφήβων εξυφαίνονται σε παραθαλάσσιες πόλεις βυθισμένες στη φτώχεια· άντρες χάνουν τη δουλειά τους και στη συνέχεια βλέπουν τα εύθραυστα θεμέλια της οικογένειάς τους να καταρρέουν· τα σκαλιά της βιβλιοθήκης δεν οδηγούν τους θαμώνες στη λογοτεχνία, ανοίγουν όμως τον δρόμο για συναντήσεις με άλλες μορφές τέχνης: την αποπλάνηση, την αυταπάτη, την αυτοκαταστροφή.

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, τρυφερότητα, ωριμότητα, αλλά και με μια εμμονή στη λεπτομέρεια που θυμίζει τη γραφή του Ρέυμοντ Κάρβερ, η Φλόρες παρατηρεί τους ανθρώπους γύρω της και εξερευνά τα θέματα της περηφάνιας, της αιδούς και της ταπείνωσης. Στο βιβλίο της παρακολουθούμε τους ήρωες τη στιγμή που αφήνουν πίσω τους την ηλικία της αθωότητας και εισέρχονται στη σκληρή πραγματικότητα.

Το ομώνυμο διήγημα τιμήθηκε με το Βραβείο Ρομπέρτο Μπολάνιο.

«Σπάνια πάντως συναντάμε έργο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα που να καθηλώνει τόσο πολύ τον αναγνώστη. Η νεαρή Χιλιανή συγγραφέας Παουλίνα Φλόρες μας οδηγεί με τέτοια σιγουριά μέσα από τις εννέα ιστορίες της, ώστε ανυπομονώ να ακολουθήσω τα επόμενα βήματά της».

Holly Williams, THE OBSERVER

«Δεν συναντά και πολύ συχνά κανείς μια νέα φωνή που να τον κάνει να σκεφτεί: θα έχει διάρκεια». 

Carlos Pardo, EL PAÍS

«Στο εντυπωσιακό αυτό ντεμπούτο της, η Φλόρες εξερευνά τις συνέπειες της εξευτελιστικής φτώχειας που επικρατεί στην πατρίδα της, τη Χιλή. […] Όπως και η Άλις Μονρό, η Φλόρες κεντρίζει τη συμπόνια αναδεικνύοντας προσεκτικά κάποιες λεπτομέρειες. […] Καθιστά ξεκάθαρο πως αυτό που ενώνει την ανθρωπότητα είναι η ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκονται όλοι».

Mia Levitin, THE GUARDIAN

«Το ύφος της Φλόρες είναι μινιμαλιστικό και λιτό, απαλλαγμένο από καθετί το επιτηδευμένο, στοχεύοντας περισσότερο στην καρδιά παρά στον νου».

Alberto Salazar Peso, LIBROS Y LITERATURA

«Εννέα δυνατά διηγήματα για την ονειροπόληση, τη διάψευση και την αντεκδίκηση».

Alison Burns, BOOKOXYGEN

«Η μαγεία της γραφής της Παουλίνα Φλόρες πηγάζει από το ότι μας τοποθετεί στην κρίσιμη εκείνη στιγμή όταν τα πάντα είναι έτοιμα να αλλάξουν, κι όμως μοιάζουν ακίνητα. Αναμφίβολα, ένα λεπτοδουλεμένο τολμηρό λογοτεχνικό εγχείρημα».

Carlos Fonseca, συγγραφέας του Coronel Lágrimas