Καλοκαίρι 2021 στην ”Κανονική Ποίηση” με αφιερώματα στον Ηλία Λάγιο και το Σονέτο

Ιούνιος: Αφιέρωμα στον Ηλία Λάγιο
Ιούλιος : Αφιέρωμα στο Σονέτο
Κανονική Ποίηση: kanoniki.wordpress.com
Σελίδα στο Facebook: cutt.ly/nbi4XTw
Η πρωτοβουλία της ”Κανονικής Ποίησης” που φιλοδοξούμε να συνεχίσει και να επεκτείνει τους ”Νέους Ήχους στο Παμπάλαιο Νερό” αλλά και να αποτελέσει σημείο αναφοράς στη σύγχρονη έμμετρη ποίηση μετρά ήδη μισό χρόνο ζωής! Ήδη η ανταπόκριση σε θεάσεις, like στη σελίδα μας, αλλά και αποστολές πρωτότυπου υλικού, ακόμα και βιβλίων, υπήρξε πολύ μεγάλη, δείγμα της ανάγκης για την ύπαρξη μιας πύλης για την ποίηση που σέβεται, τιμά, αλλά και εξελίσσει δημιουργικά την παράδοση. Για το καλοκαίρι, οπότε, του 2021, ετοιμάζουμε δύο μεγάλα αφιερώματα, το πρώτο στον Ηλία Λάγιο, με έμφαση στην έμμετρη δημιουργία του και το δεύτερο στο σονέτο του τότε και του τώρα, εγκαινιάζοντας μια σειρά αφιερωμάτων από τα πολλά που φιλοδοξούμε να ακολουθήσουν σε έμμετρους/-ες ποιητές και ποιήτριες καθώς και σε σταθερά μορφικά και στιχουργικά είδη! 
Ο πρώτος καλοκαιρινός μήνας μας είναι αφιερωμένος στον Ηλία Λάγιο, που εξάλλου γεννήθηκε την εποχή του καλοκαιριού, με την έμφασή μας προφανώς να δίνεται στην έμμετρη δημιουργία του πρωτεργάτη του Νεοφορμαλισμού. Η ζωή του Λάγιου, η βαθιά του γνώση της Λογοτεχνίας στη μακροχρονία της, οι διαρκείς πειραματισμοί του, αλλά και ακόμα το ”στίγμα” του καταραμένου και ο αδιευκρίνιστος θάνατός του τον έχουν ήδη κατατάξει στη σφαίρα του θρύλου, με τίμημα πολλές φορές να συσκοτίζεται το έργο του και ο βαθύτατος λυρισμός που (ιδίως) το έμμετρο τμήμα του τελευταίου έφερε. Στο Αφιέρωμά μας, οπότε, θα εξετάσουμε τις διάφορες μετατοπίσεις του έμμετρου λόγου του Λάγιου, θα διερευνήσουμε τμήμα του κριτικού του έργου, σε συνάρτηση με το διαρκές μας Αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση αλλά και με μια κριτική-έκπληξη που αναρτάται αυτόνομη για πρώτη φορά, ενώ, παράλληλα, θα αγγίξουμε το αποτύπωμα που ο Λάγιος άφησε σε μεταγενέστερους κριτικούς και ποιητές.
Το Αφιέρωμα του Ιουλίου, πριν την αυγουστιάτικη ανάπαυλα, είναι εστιασμένο στο Σονέτο και συμπληρώνεται από το λατινικό αριθμό Ι, με την υπόσχεση να ακολουθήσουν πολλά ακόμα στα χρόνια που έρχονται, μιας και ένας μήνας φυσικά και δεν αρκεί ούτε ως πρόλογος για να μιλήσει κανείς για το σονέτο. Φιλοδοξούμε να θυμηθούμε ορισμένα από τα κλασικότερα νεοελληνικά σονέτα, αλλά και να τα συμπαρουσιάσουμε με νεότερες φωνές που εξελίσσουν το είδος. Παράλληλα, το αφιέρωμα εμπλουτίζεται με θεωρητικά κείμενα, αλλά και με μεταφράσεις ξένων σονετογράφων στα ελληνικά που δίνουν μια ευρύτερη εικόνα για το είδος, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του, καθώς και τις εξαιρετικές επιτεύξεις και κορυφώσεις του!
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ