Αντώνης Μπαλασόπουλος | Amour Fou

© Henri Cartier-Bresson

H ώρα ήταν περί τις οκτώ μετά μεσημβρίαν. Ο ήχος των αυτοκινήτων έξωθεν του παραθύρου είχε την κανονικότητα ροής μετάλλου ασίγαστης. Ο ήλιος είχε εκλείψει απ’ τον ορίζοντα, αρκούμενος στη λευκή πυράκτωση των χαμηλών νεφών. Εντός του καθ’ όλα αδιάφορου διαμερίσματος, τα στήθη των εραστών μπουμπούκιαζαν το ένα πάνω στο άλλο, φλογιζόμενα από αφανή και εσωτερικά κίνητρα, όμοια κι όμως διαφορετικά συνάμα από αυτά της αυτοκινήσεως, δεσμεύοντας σε μια παράφορη διεμπλοκή τα νευρικά τους συστήματα και καταλήγοντας σε εξατμίσεις επιφωνημάτων και στο σπάραγμα των φωνητικών χορδών, έτσι που μια πραγματική γέφυρα των στεναγμών ένωνε την όχθη του ενός μ’ αυτή του άλλου. Την ώρα ακριβώς εκείνη, ένα ξυράφι διέσχισε τον ουρανό, ανοίγοντάς τον στα δύο, και από την στενή, γαλάζια τομή ξεπήδησαν σύννεφα πιεσμένα από τη στενή διάβαση και εγκυμονούντα βροχή, κι αυτό παρά το γενικώς αίθριο της εποχής, παρά την αδιάκοπη κίνηση στο δρόμο, παρά τις μοναχικές τηλεοπτικές συσκευές περιοίκων, παρά, ακόμη, το κουδούνισμα δεκάδων τηλεφωνικών συσκευών από άκρη σε άκρη της πόλεως. 

***


Ο Αντώνης Μπαλασόπουλος γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πτυχίο) και στο Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα, στις ΗΠΑ (Μάστερ και Διδακτορικό). Από το 2001 εργάζεται στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και, από το Μάιο του 2019, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Στον χώρο της δημιουργικής γραφής, δημοσίευσε αγγλόφωνη ποίηση και δημιουργική πρόζα στο περιοδικό Shoppinghour (Βρετανία, 2009-2012) και ελληνόφωνη ποίηση στα περιοδικά Cadences: A Journal of Literature and the Arts in Cyprus (2011), Χάρτης, Θράκα, Φρέαρ και Δε/κατα (2020). Δύο τόμοι της δημιουργικής του πρόζας κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Gallerie Astra: Απ’ το μάτι της βελόνας. Αρχείο ελλειπτικών παρορμήσεων (εκτός εμπορίου, Αθήνα, 2010) και Το βιβλίο των μικρών συλλογισμών (Αθήνα, 2011). Η πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο Πολλαπλότητες του Μηδενός, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν τον Ιούλιο του 2020. Από το Δεκέμβριο του 2019 έχει εργαστεί στη συγγραφή δύο ακόμη βιβλίων ποίησης, Λευκό στο Λευκό και Το βιβλίο των πλασμάτων, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της υποβολής σε εκδότη.