Κυκλοφόρησε από τις «Εκδόσεις του Φοίνικα» το ποιητικό βιβλίο του Χρήστου Μαρκίδη | Ἔρεβος ἢ τὸ ἄλλο φῶς

Η ποίηση του Χρήστου Μαρκίδη είναι εμφανώς εικαστική: οι λέξεις αντιπροσωπεύουν το σκοτεινό τμήμα μιας εικόνας, πάνω στο οποίο προβάλλονται σημαίνουσες σιωπές, που αντιπροσωπεύουν με τη σειρά τους το φωτιζόμενο τμήμα της εικόνας, την κατ’ εξοχήν προσωπική του κατάθεση. Ο λόγος στον ποιητικό του καμβά δεν είναι παρά πινελιές που είτε μορφοποιούν το σκοτεινό βάθος της σύνθεσης είτε αποδίδουν χαρακτηριστικές λεπτομέρειες του θέματος. Πρόκειται για μια τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί τον γραπτό λόγο ως μέσο για την προβολή και την ανάδειξη του μη λεκτικού νοήματος που ο ζωγράφος-ποιητής επιθυμεί ή νιώθει την παρόρμηση να εκπέμψει.

Ποιο είναι το νόημα αυτό; Αν έπρεπε να προσδιορίσουμε θεματικά το νέο ποιητικό βιβλίο του Χρήστου Μαρκίδη, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια ενδοσκοπική αυτοβιογραφία, μια περιδιάβαση σε τοπία της μνήμης και μια κατάδυση στα ενδότερα ενός βιότοπου με χαοτικό εύρος. Η θεματική αυτή ποικιλία ενοποιείται χάρη στη χρήση μιας γλώσσας που αρδεύεται από όλες τις πηγές και τις κρήνες της γλωσσικής μας παράδοση αξιοποιώντας τολμηρά το πλεονέκτημα της πολυτονικής μας αισθητικής.

Ο Χρήστος Μαρκίδης γεννήθηκε στη Δράμα το 1954.

Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1974 ως το 1979. Στη συνέχεια έζησε και εργάστηκε για ένα διάστημα στο Παρίσι.

Έχει παρουσιάσει από το 1984 ως το 2007 τη δουλειά του σε δεκατρείς ατομικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε περισσότερες από εβδομήντα ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 1992, κείμενα και ποιήματά του δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά. Παράλληλα έχουν κυκλοφορήσει τα ποιητικά του βιβλία: Μονόζυγο-Τέσσερα Σχεδιάσματα, Διάττων 1999 (εκτός εμπορίου) /  Έως, Διάττων 2001 (εκτός εμπορίου) / Άτια στο σκοτεινό νερό, Εκδόσεις του Φοίνικα 2003 (εκτός εμπορίου) / Αμώεν, Εριφύλη 2004 (εκτός εμπορίου) / Κιννάβαρι, Άγρα 2009 / Δράκων κατήλθες, Τυπωθήτω-Λάλον Ύδωρ 2013 και τα δοκίμιά του Επτά κείμενα περί Τέχνης, Εκδόσεις του Φοίνικα 2002 / Κατάματα, Γαβριηλίδης 2005, 2014.

http://markidis54.blogspot.com

Σελίδες: 40     Σχήμα: 15X23     Βιβλιοδεσία: χαρτόδετη     Τιμή: 7 ευρώ