Έφη Ξένου | 35 + 3 Μορφές του Λόγου

Επιμέλεια: Νατάσα Κάντζα
Εκδόσεις IANOS, 2020
ISBN: 978-618-5141-75-2
Σελ. 68
Διαστάσεις: 24cm x 24cm
Τιμή: 11.10€

 

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις IANOS το λεύκωμα της σκιτσογράφου Έφης Ξένου, με τίτλο 35 + 3 Μορφές του Λόγου. Πρόκειται για πορτρέτα λογοτεχνών, ποιητών και σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, Ζυράννα Ζατέλη και άλλοι, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν με ρεαλιστικό τρόπο από το πενάκι της σκιτσογράφου και τα οποία παρουσιάζονται και στην έκθεσή της.

Είκοσι δύο χρόνια τώρα η κάθε μου μέρα είναι γεμάτη πρόσωπα και το κάθε πρόσωπο είναι για εμένα μία πρόκληση. Ένας άνθρωπος που πρέπει να τον μελετήσω, να τον «διαβάσω», να τον κοιτάξω στα μάτια και να δω πίσω απ’ αυτά, να καταλάβω τον χαρακτήρα του και –το ακόμα πιο δύσκολο– να μπορέσω αυτό που φαντάζομαι και υποθέτω γι’ αυτόν να το βγάλω στο χαρτί.

Ε. ΞΕΝΟΥ

Βιογραφικό

Η Έφη Ξένου γεννήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας. Όταν ήταν παιδί, ζωγράφιζε όλη μέρα και ήθελε να γίνει νηπιαγωγός. Έγινε νηπιαγωγός, δίδαξε για οκτώ χρόνια και τελείως τυχαία ήρθε σ’ επαφή με το σκίτσο.

Παραιτήθηκε απ’ το Δημόσιο το 1996, φοίτησε στη σχολή Ορνεράκη έως το 1997, και μετά ήρθε στη ζωή της ο «Τύπος» και το γελοιογραφικό πορτρέτο.

Δούλεψε στην εφημερίδα ΓΝΩΣΗ, στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και την παραπολιτική στήλη «Πανδώρα» (που αγάπησε ιδιαίτερα), εικονογράφησε τα εξώφυλλα του περιοδικού ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και τη στήλη «Βηματοδότης» –και όχι μόνο– για το κυριακάτικο ΒΗΜΑ. Στη συνέχεια δούλεψε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Επέστρεψε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και σήμερα σκιτσογραφεί και στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Έχει λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει ζωγραφίσει μέχρι τώρα τουλάχιστον 12.000 πορτρέτα!