Ντόναλ Ράιαν | Η καρδιά που γυρνάει

Οι Παράξενες Μέρες παρουσιάζουν με υπερηφάνεια το πρώτο βιβλίο της σειράς Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη. Ανήκει σε μια σειρά οκτώ συνολικά βιβλίων από τα οποία τα πέντε ανήκουν σε συγγραφείς διαφορετικών χωρών (Ιρλανδία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία και Αλβανία) και τρία βιβλία από τις παράξενες μέρες που θα μεταφραστούν στα ισπανικά. Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται από την πλατφόρμα «Δημιουργική Ευρώπη», της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό λοιπόν το πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκαν οι παράξενες μέρες το 2019 (μοναδικός εκδοτικός από την Ελλάδα) ήταν η αιτία που προσφέρουμε τώρα στο αναγνωστικό κοινό της χώρας μας κάποια εξαιρετικά βιβλία που αλλιώς δεν θα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει. Πρώτο –χρονικά- ανάμεσα σε αυτά, «Η καρδιά που γυρνάει», του Ιρλανδού συγγραφέα Ντόναλ Ράιαν είναι ένα βιβλίο βραβευμένο, μεταξύ άλλων, με το Λογοτεχνικό Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανένα βιβλίο δεν το επιλέξαμε τυχαία. Σε κάθε ένα από αυτά πιστεύουμε  ότι θα βρείτε ένα κομμάτι της δικής σας «καρδιάς». Είναι ένα αφήγημα από αυτά που σφραγίζουν την εποχή τους. Το συγκεκριμένο απορρίφθηκε από 47 εκδοτικούς –που το «φοβήθηκαν» (προφανώς γιατί ήταν πολύ αληθινό για τα δικά τους μέτρα ) για να βρει το δρόμο του στη συνέχεια και να σαρώσει τα βραβεία και τις διακρίσεις στη χώρα του και σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο, από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα των ημερών μας και είναι ταυτόχρονα ένα «δικό μας» βιβλίο. Αυτό θα το διαπιστώσετε πολύ εύκολα όταν θα απορροφηθείτε από το διάβασμα και θα γνωρίσετε τους ανθρώπους που μιλούν μέσα στις σελίδες του. Διαβάστε ένα από εκείνα τα ξεχωριστά βιβλία, που, όπως σημειώνει κάποια κριτική «τα θυμάσαι για πάντα».

 «Αυτό που είναι τόσο ξεχωριστό στο μυθιστόρημα του Ράιαν είναι ότι δίνει φωνή στις βαθύτερες σιωπές. Οι μαρτυρίες των χαρακτήρων του είναι πλούσιες και αληθινές – αστείες και οδυνηρές, οικείες και ταυτόχρονα ξεχωριστές – και δεν μπορούμε παρά να τις ακούσουμε».

Justine Jordan, The Guardian

«Ο Ράιαν γράφει με συμπόνια, ειλικρίνεια και ένα γοητευτικά ανεπαίσθητο χιούμορ… φέρνει στο νου το «Καθώς Ψυχορραγώ» του Ουίλιαμ Φώκνερ».
Daphne Kalotay, The New York Times

«Η καρδιά που γυρνάει, το πρώτο μυθιστόρημα του Ντόναλ Ράιαν είναι ένας θρίαμβος, ένα βιβλίο που αποτυπώνει την εικόνα της σύγχρονης Ιρλανδίας  στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης  μέσα από ένα καλειδοσκόπιο διαφορετικών φωνών».

Irish Book Review

Κι έτσι μείναμε σιωπηλοί, οι περισσότεροι. Για όλες τις κραυγές της διαμαρτυρίας μας και την έντονη θλίψη και τη βίαιη αντίθεση στα καθεστώτα που μας είχαν καταστρέψει, δεν υπήρχαν πραγματικά πολλά να ειπωθούν. Τι θα μπορούσαμε να πούμε; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Μας πέταξαν ξαφνικά σε έναν κακοτράχαλο δρόμο και το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε, αν μπορούσαμε, ήταν να σηκωθούμε και να περπατήσουμε. Και αυτό έκαναν οι «απλοί» άνθρωποι της Ελλάδας και της Ιρλανδίας και κάθε άλλου πληγωμένου τόπου. Γνωρίζαμε ότι καμία εταιρεία ή κυβέρνηση ή τράπεζα δεν πρόκειται να μας σώσει και έτσι σηκωθήκαμε και περπατήσαμε, δουλέψαμε, και οι περισσότεροι από εμάς καταφέραμε να επιβιώσουμε και να θυμηθούμε ξανά το πιο πολύτιμο μάθημα της ζωής: ότι η οικογένεια και η φιλία και η ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι πάνω απ’ όλα, ότι η αγάπη είναι ο μόνος αληθινός πλούτος.

   Η καρδιά αυτού του βιβλίου είναι ένας πληγωμένος άνθρωπος και η ψυχή αυτού του βιβλίου είναι ένας γάμος. Νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια που μεταφράστηκε το βιβλίο μου στα ελληνικά. Η σύζυγός μου και εγώ περάσαμε το μήνα του μέλιτος στην Κρήτη το 2007 και ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μας. Γνωρίσαμε το τεράστιο και ανεξάντλητο πνεύμα και τη γενναιοδωρία των Ελλήνων, το υπέροχο χιούμορ και τον καλό και ευγενικό τους χαρακτήρα. Ευχαριστώ τις Παράξενες Μέρες και τον Γρηγόρη Παπαδογιάννη που έδωσαν την ευκαιρία στο έργο μου να διαβαστεί στη μητρική γλώσσα του λίκνου του πολιτισμού και ευχαριστώ κι εσένα, αναγνώστη, που κρατάς αυτό το βιβλίο στα χέρια σου.

 (από την εισαγωγή του συγγραφέα, ειδικά για την ελληνική έκδοση)

Ο Ντόναλ Ράιαν γεννήθηκε το 1976 σε μια μικρή πόλη της επαρχίας του Τιπερέρι. Σπούδασε Νομικά και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως δημόσιος υπάλληλος στην υπηρεσία για τα δικαιώματα των εργαζομένων, μέχρι το 2014, όταν αποφάσισε να αφοσιωθεί στο γράψιμο, έπειτα από την επιτυχία που είχε το βιβλίο «Η καρδιά που γυρνάει». Το έγραψε τα βράδια του καλοκαιριού του 2010 και έλαβε συνολικά 47 απορρίψεις μέχρι να βρει εκδοτικό οίκο. Το μυθιστόρημα πήρε το βραβείο του Βιβλίου της Χρονιάς στα Irish Book Awards (ταυτόχρονα με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα), το 2012, την επόμενη χρονιά ήταν στη μικρή λίστα του Man Booker Prize, ενώ πήρε και το βραβείο  του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα της χρονιάς από την εφημερίδα Guardian. Το 2015 τιμήθηκε με το Λογοτεχνικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2016 το βιβλίο ανακηρύχτηκε ως το καλύτερο ιρλανδέζικο βιβλίο της δεκαετίας στο Dublin Book Festival. Το 2019 το μυθιστόρημά του «From a Low and Quiet Sea» ήταν στη μικρή λίστα των Irish Book Awards και των Costa Book Awards και στην μακρά λίστα του Booker Prize. Ζει στην επαρχία του Λίμερικ με τη σύζυγο και τα δύο του παιδιά.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ Ντόναλ Ράιαν / ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ /strangeland /ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ/ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Γρηγόρης Παπαδογιάννης/ ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αντριάνα Μίνου / ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ/ Κωστής Μαλουσάρης/  ΣΕΙΡΑ:  Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη -1 /ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Preprint /ISBN : 978-618-5278-37-3/ ΣΕΛΙΔΕΣ 154/ ΤΙΜΗ 10 ευρώ

Η έκδοση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος της Creative Europe – Δημιουργική Ευρώπη (Literary Translation Projects/2019) της Ευρωπαϊκής Ένωσης